Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sovietsky zväz nasadil všetko do prípravy na vojnu. A predsa bol nemecký vpád v 1941 šokom s následkom takmer totálnej porážky

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

„Niektoré veci zostávajú navždy ‚zahalené hmlou‘... História učí v analógiách, prostredníctvom schopnosti rozpoznávať porovnateľné situácie. Jej lekcie sú však vo svojej podstate priblíženia, ktorých rozpoznanie je skúškou pre lídrov, zodpovedných za ich adaptáciu na okolnosti svojej vlastnej doby.“ Henry Kissinger: Leadership (2022)

Sovietsky zväz nasadil všetko do prípravy na vojnu. A predsa bol nemecký vpád v 1941 šokom s následkom takmer totálnej porážky HULTON-DEUTSCH COLLECTION/CORBIS/GETTY IMAGES 22. júna 1941, Sovietsky zväz: Tanky Červenej armády sa presúvajú na front počas prvého dňa operácie Barbarossa.

22. júna 1941 napadlo nacistické Nemecko Sovietsky zväz. Na frontoch súhrnnej dĺžky 2900 km od fínskych hraníc po Čierne more sa pohlo najmenej 138 nemeckých divízií a vyše 30 divízií spojencov Osi. Začala sa najväčšia pozemná ofenzíva v dejinách ľudstva. Druhá svetová vojna vstupuje do fázy bezprecedentnej vo svojej brutalite a intenzite ideologicky odôvodnenej nenávisti. V pätách postupujúcich armád sa odohrávali plánovitá genocída a totalitný sociálny experiment, realizujúce plány, aké Nemecko na dovtedy okupovaných územiach nemohlo naplno rozvinúť. 

Osudné ráno malo svoje ďalekosiahle konsekvencie aj svoju prehistóriu. Viedli k nemu politické a vojenské rozhodnutia, ktoré – paranoidné vo svojej motivácii, perfídne vo svojich metódach a paradoxné vo svojich výsledkoch – predstavujú príbeh obludných plánov a rovnako obludných omylov, aj príklad toho, ako sa s ľudským rozhodovaním zahráva náhoda a okolnosti, a ako ľudský faktor vstupuje do zdanlivo exaktných či domnele neomylných strategických výpočtov.

nepripravení?

V Solženicynovej novele Jeden deň Ivana Denisoviča hovorí hlavný hrdina, bývalý sovietsky vojak zajatý Nemcami, ktorý bol následne sovietskou mocou poslaný do gulagu, svojmu spoluväzňovi, baptistovi: „Pozri, Aljoška, ty to máš vlastne dobré. Kristus ti kázal ísť do väzenia, za Krista si to urobil. Ale za čo som tu ja? Pretože sa oni v štyridsiatom prvom nepripravili na vojnu? Bola to moja chyba?“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite