Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruskú okupáciu už zažiť nechceme. Fotovýstava k 33. výročiu dňa odchodu okupačných vojsk sovietskej armády z Česko-Slovenska

.redakcia .spoločnosť

Pri príležitosti 33. výročia odchodu posledných vojakov a vojenskej techniky sovietskej okupačnej armády z Česko-Slovenska, pripravilo Mier Ukrajine, o.z. v spolupráci s Ústavom pamäti národa dočasnú tematickú fotovýstavu inštalovanú na Námestí slobody v Bratislave. Tá chce pripomenúť realitu rokov sovietskej okupácie, dosiahnutý úspech v podobe odsunu sovietskych okupačných vojsk z nášho územia. Taktiež chce byť výkričníkom za vetou, že okupantov na Slovensku už nikdy nechceme.

Ruskú okupáciu už zažiť nechceme. Fotovýstava k 33. výročiu dňa odchodu okupačných vojsk sovietskej armády z Česko-Slovenska tasr

počas okupačných rokov (1968 - 1991) územie Česko-Slovenska, (ale najmä udržanie sovietskeho režimu v našej krajine) chránilo 73 000 sovietskych vojakov, 1 220 tankov, 2 505 obrnených vozidiel a viac ako 1 200 kanónov a mínometov, 76 bojových lietadiel, 146 bojových vrtuľníkov a takmer 19 000 kusov nákladných a špeciálnych automobilov. 

To všetko z nášho územia odišlo až v roku 1991, kedy splnomocnenci vlády Českej a Slovenskej federatívnej republiky a vlády Zväzu sovietskych socialistických republík podpísali záverečný protokol o ukončení odsunu Strednej skupiny sovietskych vojsk z Československa. Nežná revolúcia  v roku 1989 síce znamenala pád komunistickej diktatúry, ale až odchod sovietskych vojsk, o ktorý sa zaslúžilo mnoho ľudí,  znamenal definitívny koniec ruskej okupácie. 

simon borsig

„Význam toho, zda jste, nebo nejste okupovanou zemí, je tak velký a tak markantní, že si troufnu říct, že jsme poslední země na světě, která si toho tak málo váží. Hned první rok po odsunu už to měl být státní svátek, možná hned ten den, protože co je dražšího národu než být svobodný a nebýt okupovaný jinou mocností? Ještě k tomu takovou zlou mocností,“ povedal Michael Kocáb, jeden z najvýraznejších osobností, ktorí sa o odsun sovietskych vojsk z územia Česko-Slovenska zaslúžili.* Totalitné režimy na Slovensku, a teda i roky pod sovietskou okupáciou, dokumentuje a skúma Ústav pamäti národa. 

simon borsig

„Netreba zabúdať, že po príchode sovietskych vojsk odľahlo nielen signatárom známeho pozývacieho listu, ale aj mnohým ďalším ľuďom, ktorí sa cítili ohrození návratom demokratických hodnôt. V prostredí oslabenej cenzúry sa totiž občania začínali dožadovať spravodlivosti, nápravy krívd a potrestania bezprávia. Taký vývoj ohrozoval každého, kto si postavil svoj dobrobyt na zneužívaní politickej moci voči spoluobčanom,“ povedala pri otvorení výstavy Marína Zavacká, podpredsedníčka správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN). 

simon borsig

Výstava chce tiež varovať, že stav okupácie a s ňou spojenej neslobody,  ktorú sme ako národ a krajina zažívali počas dvadsiatich troch rokov, sa môže reálne vrátiť. 

„V súčasnosti hrozí, že niečo podobné, ako bola okupácia nášho územia sovietskymi vojskami, sa vracia. Rusko stojí za hybridnou vojnou, ktorá prebieha (aj) na Slovensku, na susednej Ukrajine prebieha regulérna vojna, ruskí vojaci okupujú ukrajinské mestá a dediny, a deje sa to práve teraz. Navyše, slovenská vláda, ktorá vznikla po voľbách 2023, spochybňuje smerovanie Slovenska, ako aj naše členstvo v elitným inštitúciách vyspelých demokracií, akými sú NATO a EÚ, ktorých členmi sme sa stali slobodne a dobrovoľne. Preto musíme byť bdelí,“ povedala Lucia Štasselová z Mier Ukrajine, o.z.. Aj keď časť verejnosti pod vplyvnom hybridnej vojny a dezinformačných médií tento scenár popiera, aktuálny spoločensko-politický výboj na Slovensku indikuje, že existuje reálna hrozba návratu čias spred roku 1989. 

simon borsig

Výstava K 33. výročiu Dňa odchodu okupačných vojsk sovietskej armády z Česko-Slovenska bude na Námestí slobody  Bratislave nainštalovaná celý tento týždeň, teda do nedele 7. júla, vrátane. Srdečne pozývame! 

Ukážky z výstavy: 

tasr

tasr

tasr

tasr

*Zdroj citácie nájdete tu. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite