Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Peter Zajac: Slovensko, Západ, Východ

.peter Zajac .spoločnosť .téma

Akú rolu zohráva v dejinách Slovenska slovanstvo? Je jeho historicky určujúcim rámcom? Patrí Slovensko na Západ, na Východ, alebo je mostom medzi Západom a Východom?

Peter Zajac: Slovensko, Západ, Východ BORIS NÉMETH Bratislava, rok 2015: Ruský ultranacionalistický motorkársky gang Noční vlci vtrhol na Slavín na amerických strojoch. Asi tristo priaznivcov ich privítalo chlebom a soľou. Postmoderné slovanstvo?

1 Koniec sveta

Ukrajinsko-americký historik, profesor ukrajinských dejín na Harvardovej univerzite Serhii Plokhy píše v prvej kapitole historickej monografie Brána do Európy (Bratislava: Denník N, 2023) o Ukrajine ako o bráne do Európy. Hovorí o krajine na kraji sveta a myslí tým historickú hranicu európskeho Západu a Východu v oblasti dnešného Krymu. Sem sa v čase putovania národov dostali z východu aj Slovania, ktorí sa tu usadili na rozdiel od kmeňov putujúcich ďalej na západ. Tá brána sa zatvára a otvára na dve strany, dnu a von, len je vždy otázka, čo je dnu a čo von, Západ alebo Východ, čo sa otvára a čo zatvára. 

To je náš spoločný pôvod s Ukrajinou a so Slovanmi.

2 Panónia, Uhorsko, Maďarsko 

Martin C. Putna vo svojich Obrazech z kulturních dějin Střední Evropy (Praha: Vyšehrad, 2018) hovorí o (prinajmenšom) potrojnej historickej pravde o tomto priestore symbolizovanom tromi menami tejto krajiny: Panónia – Uhorsko – Maďarsko. 

Panónia ako výbežok rímskej civilizácie ju opevňuje proti „barbariku“. Je pravdou kmeňov, ktoré tu po páde Ríma zakladali svoje štáty a prichádzali o ne. Medzi nimi je aj pravdou slovanskou. 

Uhorsko po vpáde Maďarov nahradilo Panóniu, hoci tá žije aj naďalej v podloží Uhorska. Uhorsko sa stalo súčasťou Západu krstom kráľa Štefana, latinčinou a latinkou, európskym právom. To platí aj pre Horné Uhorsko, dnešné Slovensko. Aj my sme pohyblivý Západ.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite