Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sú Slovania spoločenstvo vymyslené neslovanskými susedmi?

.hana Chorvátová .spoločnosť .téma

České vydavateľstvo Argo pravidelne prináša preklady pozoruhodných kníh venovaných úzkym či širším otázkam histórie. V roku 2023 vydalo preklad knihy od nemeckého historika Eduarda Mühleho Slované ve středověku. Mezi ideou a skutečností. Kniha sa v Nemecku objavila len v roku 2020 a redaktor vydavateľstva, historik Martin Nodl, veľmi rýchlo rozpoznal, že je dôležitá i pre český a slovenský priestor.

Sú Slovania spoločenstvo vymyslené neslovanskými susedmi? BORIS NÉMETH Bojná, rok 2013: Sochárske diela Ľudmily Cvengrošovej sú inšpirované dejinami Slovenska od praveku cez Keltov, Germánov, Rimanov, Slovanov, Avarov, až po slovenské kniežatá a obdobie Veľkej Moravy.

napísanie knihy o Slovanoch v stredoveku nebolo pre E. Mühleho žiadnym náhlym rozhodnutím, monografia je výsledkom dlhodobého štúdia viacerých tém z oblasti stredo-východoeurópskych dejín, ktorým sa autor od svojho štúdia systematicky venuje. Práve rôznosť tém z raného a vrcholného stredoveku a tiež z 19. a 20. storočia vytvorila široký a dobrý základ pre otázky, ktoré si autor v súvislosti so Slovanmi kládol. E. Mühle sa snažil skúmať a podchytiť predstavy slovansky hovoriaceho obyvateľstva o sebe samých prezentovaných v rano- a vrcholnostredovekých prameňoch, ale najmä to, ako o spoločenstve slovansky hovoriacej populácie písali vo svojich dielach tí „druhí“, čiže vzdelanci Byzancie, latinského a arabsko-islamského sveta. E. Mühle sa zameral na sledovanie výskytu pomenovania Slovanov v písomných prameňoch a hlavne na to, v akom kontexte sa pomenovanie objavovalo. Tento prístup umožnil E. Mühlemu sledovať, ako sa postupne zmenil význam pomenovania Slovanov v neslovanskom prostredí.

Možno sa téma vnímania a prezentácie Slovanov sebou a „tými druhými“ niekomu zdá zbytočná, veď o Slovanoch, či spoločenstve Slovanov, vieme zdanlivo mnoho. Tu je však príležitosť nájsť odpoveď na otázku, či sú Slovania „vynálezom“ novoveku alebo či sú skutočne spoločenstvom od čias raného stredoveku so svojou kultúrnou pamäťou a identitou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite