Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako tráviť toto leto podľa Martina Horičku

.martin Horička .spoločnosť

Obdobie letných dovoleniek sa u mňa vždy spájalo s dvoma činnosťami, ktoré sú vzájomne prepojené: s čítaním a písaním. Či už pri mori, na chate alebo v panelákovej izbe, kniha k letu neodmysliteľne patrí, kniha je symbolom oddychu a „letných prázdnin“. Mám to tak už od školských čias. More si bez knihy predstaviť ani nedokážem.

Ako tráviť toto leto podľa Martina Horičku MALTE MUELLER/GETTY IMAGES

píšte a čítajte

Počas roka na čítanie toľko času nebýva. Navyše je to veľmi špecifická kratochvíľa, pretože si vyžaduje našu úplnú a nedeliteľnú pozornosť; teda ten druh pozornosti, ktorého je v čase sociálnych sietí a instantného dopamínu v našich životoch poskromne. Dovolenkovať s knihou, v tichu vlastnej mysle, bez rozptyľovania modernými technológiami je preto úplne výnimočný výlet do fantázie, do iného sveta, ktorý si na rozdiel od filmov a seriálov musíme vytvárať svojpomocne sami.

O pozitívach čítania asi nemá zmysel obšírnejšie sa rozpisovať, sú všeobecne známe. A je jedno, či ide o náučnú literatúru alebo o beletriu, respektíve aký jej žáner si vyberieme. Od ženských románov až po sci-fi, každému podľa chuti. Výskumy nám hovoria, že čítanie robí ľudí doslova „lepšími“, pretože zvyšuje našu empatiu. Je to taktiež výborný nástroj introspekcie, skúmania nášho vnútra, čas našej vlastnej sebareflexie. Takže aby sme to zhrnuli, vďaka čítaniu budete nielen lepší k ostatným, ale aj sami k sebe. A to sa už oplatí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite