Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako tráviť toto leto podľa Tomáša Zálešáka

.tomáš Zálešák .spoločnosť

Zvykol som robiť s podobne zameranou partiou každoročné letné plávanie cez Dunaj. To však nikomu neodporúčam robiť bez riadneho predchádzajúceho rozcvičenia, resp. rozplávania, vlastne bez adekvátneho tréningu. Inak môže mať obyčajný kŕč do lýtka nebezpečné následky.

Ako tráviť toto leto podľa Tomáša Zálešáka MALTE MUELLER/GETTY IMAGES

dunaj, Karpaty a iné zdanlivé banality 

Pri Bratislave je Dunaj nielen široký, ale aj hlboký a rýchly. Skrátka: Dunaj je démonická sila. A je to aj prírodný poklad, hoci nie vždy  a nie každý si to uvedomujeme. Netreba plávať krížom cez zradný prúd, stačí si užiť plávanie v bezpečí popri brehu. A niekedy stačí len zastať a pozerať. Rieka mení svoju farbu v závislosti od počasia, uhlov slnečných lúčov aj stavu vody. Naše oko ju môže vnímať ako hnedú, sivú, sivozelenú, alebo aj (v Straussovskom štýle) belasú. Pred pár rokmi, na konci mimoriadne horúceho leta, krátko pred ničivým krupobitím bola rieka ostro, takmer šokujúco smaragdovo zelená (pamätám si, že podobné bolo u nás nebo nad Dunajom v roku 2004, v deň, keď Vysoké Tatry postihla známa veterná kalamita).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite