Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Briti do stredu, Francúzi na obe ostria

.marína Gálisová .martin Horička .spoločnosť

Britské a francúzske sa konali len pár dní od seba, ich vyhlásenie bolo prekvapením a priniesli zásadný zlom. Toľko k podobnostiam. Výsledok je však odlišný. V Británii zvíťazila umiernená ľavica, vo Francúzsku nezvíťazil nikto, zato posilnili radikáli z okrajov politického spektra.

Briti do stredu, Francúzi na obe ostria sita/AP Photo/Kin Cheung

debakel konzervatívcov, šanca pre labouristov 

Briti šli k voľbám znechutení z rokov vlády Konzervatívnej strany. Ono to je aj logické, že za dlhodobo nakopené problémy si to odskáče dlhodobo vládnuci subjekt, i keď za všetky z nich nemôže. Toryovci neodštartovali ani ilegálnu migráciu, ani nevyvolali covid, ani nespôsobili vojnu na Ukrajine. Občanom však stačilo to, čo spôsobili: Brexit je výsledkom politického hazardu konzervatívcov; za covidu sa Boris Johnson predviedol prísnymi pravidlami pre občanov a voľnosťou pre seba a svoj tím; a Rishi Sunak nezvládol komunikáciu tak, aby Britov nepremohla únava z ruskej agresie. 

Plus, ruské špinavé peniaze sa v Británii perú ostošesť už roky-rokúce, a tak sú ostré slová z Downing Street na adresu Kremľa síce dobrá vec, ale kým sa nedajú do poriadku finančné pravidlá a ruským oligarchom, aj jasným putinovcom, bude v Británii biznisovo komfortne, celkový dojem bude znechutenie z pokrytectva.

Rishi Sunak toto všetko vedel, i tak vyhlásil voľby v skrátenom termíne, ale zrejme nemohol konať inak, lebo do konca roka, keď by ich vyhlásiť tak či onak musel, sa jeho šance nemali ako zlepšiť. A tak Konzervatívna strana utrpela historickú prehru. Dokonca sám Sunak takmer prišiel o poslanecké kreslo, a to by bolo v dejinách britských premiérov žalostné prvenstvo. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite