Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nápis Hollywood vznikol ako reklama na domy v luxusnej štvrti. Čo mu prinieslo celosvetovú slávu?

.bibiána Kristína Danitová .spoločnosť

Ikonický nápis Hollywood sa črtá už z diaľky. Vytvára nezameniteľný pohľad na mesto anjelov, ktorý poznajú nielen domáci, ale s nimi aj celý svet. Los Angeles každoročne priťahuje turistov množstvom lákadiel vrátane slávneho nápisu. Ten je symbolom kinematografie, lesku a slávy.

Nápis Hollywood vznikol ako reklama na domy v luxusnej štvrti. Čo mu prinieslo celosvetovú slávu? SITA/AP Photo/Ryan Sun

príbeh Hollywoodu sa začal písať oveľa skôr, ako ho korunoval nápis, ktorým je dnes charakteristický. Bez neho by však celá mašinéria stratila kúsok zo svojho čara. Južný svah kopca Mount Lee so svojím 14 metrov vysokým a 110 metrov dlhým dreveným nápisom sa stal symbolom štvrte Hollywood v kalifornskom LA, ktorá je synonymom filmového priemyslu. Odísť z mesta anjelov bez návštevy tohto monumentu je ako byť v Paríži a nepristaviť sa pri Eiffelovej veži.

Zámerom nikdy nebolo vytvoriť legendárnu pamiatku, pôvodne to bola reklama na projekt výstavby luxusných domov v kopcoch nad LA. Harrymu Chandlerovi, jednému z hlavných investorov Hollywoodlandu, napadlo, že najlepším spôsobom propagácie bude obrovský bilbord, ktorý by bolo vidieť už z diaľky. Vytvorenie obrovského nápisu stálo 21-tisíc dolárov. Nehovoriac o tom, aký náročný bol samotný prevoz a inštalácia na kopci Griffith Parku. Dohora ich ťahali mulice. Po vynesení na miesto ich robotníci upevnili o telegrafné stĺpy. Nakoniec na nápis pripevnili 4-tisíc žiaroviek, ktoré ho svojím blikaním osvetľovali. Slávnostne ho predstavili verejnosti v júli 1923. Na svojom mieste mal zostať iba rok a pol, ale stal sa symbolom mesta anjelov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite