Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Anketa: Ľudia v zovretí

.redakcia .spoločnosť .téma

Redukcia jednotlivca na položku, odstránenie prejavov individuality, a najmä maximálne potlačenie slobody – to boli ciele štátu v období tzv. normalizácie. Ako to prežívali tí, ktorí útlak zažili na vlastnej koži? A ako to porovnávajú s dneškom?

Anketa: Ľudia v zovretí M. BORODÁČOVÁ/VTEDY/TASR 5. apríl 1977: Vysielanie Slovenskej televízie, alebo ako komunisti ovládali masy cez médiá.

františek Mikloško, poslanec NR SR 

porovnávať normalizáciu v rokoch 1969 až 1989 s dnešnou situáciou možno zatiaľ len v atmosfére spoločnosti. Vtedy vládol totalitný komunizmus, dnes je sloboda, sme členmi EÚ a NATO. V ekonomike vládne voľný trh a v mediálnej oblasti sociálne siete výrazne konkurujú zabehnutým médiám.

To, čo bolo v čase normalizácie také ťaživé, bola bezvýchodiskovosť z politickej, spoločenskej a duchovnej situácie. V tom možno dnešnú situáciu, vzhľadom na opakujúce sa ponovembrové výsledky volieb na Slovensku v prospech populistických strán, porovnávať s normalizáciou. Aké riešenia videli, respektíve navrhovali osobnosti a paralelné štruktúry v čase komunizmu?

Dominik Tatarka nám v týchto ťaživých časoch raz hovoril: „Ak si Slováci zachovajú v týchto časoch aspoň tie najzákladnejšie vlastnosti, s ktorými prechádzali dejinami, tak zostanú neporaziteľní. Napríklad taká pohostinnosť: ‚Ty si ma prišiel navštíviť, ty si si ma prišiel uctiť, i ja si ťa uctím. Ponúknem ťa jedlom, alebo nápojom a porozprávame sa.‘“ 

V týchto dusných časoch raz prišiel medzi nás Milan Šimečka starší a hovorí: „Išiel som po ulici a tam išla jedna mladá mamička so svojím dieťaťom v kočiari. Keď som videl, ako sa mu s láskou prihovára, povedal som si, že život nakoniec prekoná všetky totality a zloby.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite