Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pocta Agneši Kalinovej

.martin Bútora .spoločnosť .osobnosť

Keď som sa dozvedel, že Julia Sherwood, pre nás Julka Kalinová, sa spolu so svojou dcérou Miriam rozhodli, že si pripomenú storočnicu od narodenia svojej mamy a starej mamy, rozprúdil sa mi v hlave vír nesúrodých spomienok, spojených aj s videosvedectvom, ktoré sme s Agnešou nahrávali pre projekt orálnej histórie.

Pocta Agneši Kalinovej MICHAL SVÍTOK/TASR 26. augusta 2011, Kremnica: Agneša Kalinová odhaľuje plastiku spisovateľa Jána Kalinu.

veľké dejiny cez prizmu príbehov

S potešením som si znovu otvoril jedinečnú vyše 400-stranovú knihu rozhovorov, ktoré s Agnešou Kalinovou, žurnalistkou, filmovou kritičkou a prekladateľkou viedla a v roku 2012 pod názvom Mojich sedem životov uverejnila spisovateľka Jana Juráňová. Vybavila sa mi pred očami jej prezentácia v Bratislave, kde Agi čulo diskutovala, podpisovala a vítala sa s priateľmi z rôznych životných období. K týmto živým svedkom sa vďaka knihe pridali stovky ďalších z jednotlivých etáp jej života. Otvárala sa tak studnica spomienok, ktorá umožnila vyrozprávať aj to, čo je takmer nevypovedateľné.

V knihe Jany Juráňovej hlavná hrdinka Agi hovorila o histórii uplynulých desaťročí výstižne a plasticky, približovala udalosti, charaktery a paradoxy oných čias cez prizmu svojho i ďalších ľudských príbehov. V nebývalej miere sa tak čitatelia, ktorí niečo vedia o „veľkých dejinách“, mohli zahĺbiť do „malých dejín“, do osudov jednotlivcov, rodín, rodov, spoločenských skupín či názorových spoločenstiev, ako o tom písal filozof a spisovateľ Milan Šimečka, jeden z priateľov rodiny Kalinovcov. A nepísal iba o dejinách, ale aj o vtedajšej súčasnosti: zastal sa Kalinovcov v ťažkých chvíľach brutálneho normalizačného útlaku, keď priam ako neformálny ombudsman, verejný ochranca práv apeloval na komunistickú vrchnosť, aby sa správala v súlade s elementárnymi zásadami právneho štátu, a nie ako nenávistná posádka špeciálne vysadená na Kalinovcov s cieľom ničiť ich ľudskú dôstojnosť.

A tak mi celkom prirodzene prišlo na um, že dnešným študentkám i študentom s obrovskými dierami v pamäti môže táto kniha na hodinách histórie, literatúry, občianskej náuky či etickej výchovy poskytnúť vzácny nástroj na lepšie pochopenie toho, čo, prečo a ako sa to všetko stalo.

stredoeurópsky osud

Hneď na začiatku o tom Agneša Kalinová hovorí: „Je to vlastne taký môj celoživotný – typicky stredoeurópsky – životný motív: diskontinuita. Nastane zvrat vynútený vonkajšími okolnosťami, násilnými zásahmi a všetko alebo aspoň väčšina z toho, čo dovtedy platilo, sa vymaže a začína sa od nuly. Počíta sa len od nového štartu, takmer od iného letopočtu.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite