Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 127. týždeň vojny (22. 7. – 28. 7. 2024)

.redakcia .sita .tasr .spoločnosť

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 127. týždeň vojny (22. 7. – 28. 7. 2024) SITA/AP PHOTO/KIN CHEUNG

Správy z predchádzajúceho dňa 28. 7. 2024:

20:00 Ruské rakety zasiahli Charkov 

Ruské rakety v nedeľu popoludní zasiahli druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov. Ako referuje web Ukrajinská pravda, na Telegrame to uviedla vojenská správa Charkovskej oblasti i starosta mesta Ihor Terechov.

Ukrajinská polícia momentálne vyšetruje typ použitých rakiet a následky útoku. Podľa Terechova boli odpálené dve rakety, nikto však nebol zranený.

Ruská armáda tiež v nedeľu približne o 10:20 spustila dva riadené bombové útoky na osadu Symynivka pri Vovčansku, kde vznikol požiar obytnej budovy. Približne o 11:00 Rusko spustilo útok na osadu Steckivka pri meste Velykyj Burluk v Charkovskej oblasti.

11:30 Drony zasiahli rafinériu v ruskej Kurskej oblasti 

Útok dronu v ruskej Kurskej oblasti v noci na nedeľu spôsobil výbuchy a vyústil do niekoľkých požiarov, vrátane jedného v sklade ropy. Gubernátor Kurskej oblasti Alexej Smirnov uviedol, že regionálne sily protivzdušnej obrany sú „v pohotovosti“ pre hrozbu útokov bezpilotných lietadiel a vyzval obyvateľov, aby zostali „v strehu“. Ďalšie podrobnosti neuviedol. Referuje o tom web Kyiv Independent.

Niekoľko monitorovacích kanálov na Telegrame uviedlo, že útok spôsobil požiare v okresoch Medvedinskij a Kurskij. Niekoľko videí zdieľaných miestnymi obyvateľmi zobrazovalo požiare v oblasti.

Kurská oblasť leží na hranici s ukrajinskou Sumskou oblasťou. Rovnako ako v iných ruských regiónoch hraničiacich s Ukrajinou, v ostatných mesiacoch bola údajne mnohokrát zasiahnutá bezpilotnými lietadlami alebo inými zbraňami dlhého doletu.

10:00 Ruskí okupanti prišli o ďalších takmer 1 200 vojakov 

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 574 690 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas soboty prišli Rusi o 1 180 vojakov, 13 tankov, 21 bojových obrnených vozidiel, 51 delostreleckých systémov a 72 vozidiel a autocisterien.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 8 344 tankov, 16 095 bojových obrnených vozidiel, 21 572 vozidiel a autocisterien, 15 936 delostreleckých systémov, 1 127 odpaľovacích raketových systémov, 906 systémov protivzdušnej obrany, 326 vrtuľníkov, 363 lietadiel, 12 766 dronov, 2 405 striel s plochou dráhou letu, 28 lodí, jednu ponorku a 2 671 kusov špeciálnej techniky.

Správy z predchádzajúceho dňa 27. 7. 2024:

20:30 Ukrajinské bezpilotné lietadlá zaútočili na ruský strategický bombardér na letisku Oleňa 

Ukrajinské prieskumné drony zasiahli v sobotu na letisku Oleňa v Rusku diaľkový strategický bombardér TU-22M3, ktorý patrí medzi nosiče rakiet. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na zdroj z prostredia ukrajinského obranného spravodajstva.

„Na vojenskom letisku Oleňa, základni strategických lietadiel ruských okupantov, bol v dôsledku operácie ukrajinského obranného spravodajstva pri Olenegorsku zasiahnutý nosič nadzvukových rakiet dlhého doletu TU-22M3,“ uviedol zdroj. Ten pripomenul, že vzdialenosť od ukrajinských hraníc k miestu špeciálnej operácie je 1 800 kilometrov.

17:00 Najzložitejšia situácia je momentálne pri Pokrovsku, vraví Zelenskyj 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že najťažšia bojová situácia je momentálne na fronte pri Pokrovsku v Doneckej oblasti, kde podľa neho treba posilniť ukrajinské pozície. Referuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Toto je smer, ktorý bol a zostáva hlavným cieľom ruských útokov. Musíme urobiť a urobíme všetko, aby sme posilnili naše pozície, našu ukrajinskú schopnosť spôsobiť okupantom citeľné straty,“ povedal Zelenskyj.

Ukrajinský líder tiež vyhlásil, že sa v piatok stretol s ministrom obrany Rustem Umierovom a diskutovali o nových obranných balíkoch pre Ukrajinu, ktoré sa plánujú v spolupráci so západnými partnermi.

Zelenskyj okrem toho pochválil ukrajinských vojakov za údery na ruské pozície a logistiku na okupovaných územiach Ukrajiny.

14:00 Rusko hlási dobytie ďalšej dediny na východe Ukrajiny, Kyjev to nepotvrdil 

Ruské ministerstvo obrany v sobotu uviedlo, že jeho sily dobyli ďalšiu dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informuje o tom TASR s odvolaním na agentúru AFP.

Ruské sily získali kontrolu nad obcou Lozuvacke, oznámila Moskva. Táto dedina leží asi 24 kilometrov východne od mesta Pokrovsk v blízkosti Ruskom okupovaného mesta Očeretyne.

Kyjev obsadenie dediny nepotvrdil. Ukrajinské ministerstvo obrany v sobotu ráno vo vyhlásení uviedlo, že v okolí mesta Pokrovsk, kde prebiehajú tvrdé boje, odrazila ukrajinská armáda 37 ruských útokov.

Najtvrdšie boje sa podľa Kyjeva odohrali pri obci Novooleksandrivka, ktorej dobytie Rusko hlásilo v júni. Táto obec leží len dva kilometre východne od dediny Lozuvacke.

13:15 Pozemné sily vyradili z prevádzky takmer 8-tisíc ruských bezpilotných lietadiel 

Jednotky elektronického boja z pozemných síl ukrajinskej armády v období od 18. do 24. júla znefunkčnili alebo zničili celkovo 7 916 ruských bezpilotných lietadiel. Na Facebooku to uviedol veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Pavľuk.

„Celkovo bolo deaktivovaných 4 313 dronov s pevnými krídlami a 3 603 kamikadze dronov,“ povedal Pavľuk a dodal, že v rovnakom období jednotka elektronického boja a prieskumu zachytila 43 ruských systémov elektronického boja.

11:00 Ukrajina v noci zostrelila štyri ruské drony a jednu raketu 

Ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila štyri bezpilotné lietadlá a jednu raketu, ktorými ruská armáda v noci na sobotu útočila na Ukrajinu. Uviedli to ukrajinské vzdušné sily, píše TASR na základe správy agentúry Reuters.

„Všetky ciele boli zostrelené ukrajinskými obrannými silami v Dnepropetrovskej, Poltavskej, Charkovskej a Kyjevskej oblasti,“ oznámili vzdušné sily vo vyhlásení zverejnenom na platforme Telegram. Spresnili, že ruská armáda útočila štyrmi dronmi Šáhid iránskej výroby a riadenou strelou Ch-59/69.  

Ukrajina čelí nočným dronovým a raketovým útokom ruskej armády pravidelne od februára 2022, keď Moskva spustila inváziu na Ukrajinu.

Správy z predchádzajúceho dňa 26. 7. 2024:

14:30 Ukrajina tvrdí, že na Kryme zasiahla ruskú leteckú základňu

Ukrajinská armáda v piatok uviedla, že v noci zasiahla ruskú leteckú základňu na Ruskom okupovanom Krymskom polostrove. Informuje o tom TASR s odvolaním na správu agentúry Reuters.

Terčom útoku sa stala letecká základňa Saki v západnej časti Krymu, oznámil ukrajinský generálny štáb. Dodal, že výsledky útoku sa preverujú.

„Ide o jedno z operačných letísk, ktoré Rusko využíva na kontrolu vzdušného priestoru, najmä Čierneho mora, a na podnikanie náletov na ukrajinské územie,“ vysvetlil ukrajinský generálny štáb.

8:55 Rusko útočilo dronmi, na severe krajiny hlásia výpadky elektriny

Rusko v noci na piatok zaútočilo dronmi na ukrajinské energetické zariadenia v Černihivskej a Žytomyrskej oblasti. Údery spôsobili prerušenie dodávok elektriny, uviedol v piatok prevádzkovateľ národnej energetickej siete Ukrenergo. TASR sa odvoláva na agentúru Reuters.

Spoločnosť Ukrenergo informovala, že dodávky elektrickej energie už boli obnovené pre väčšinu spotrebiteľov v spomínaných oblastiach na severe krajiny.

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na piatok zničila 20 z 22 ruských útočných dronov, uviedol veliteľ ukrajinských vzdušných síl. Väčšina dronov bola zostrelená v Chersonskej, Sumskej, Žytomyrskej a Černihivskej oblasti.

8:00 Moskva za uplynulý deň stratila takmer tisíc vojakov

Moskva počas uplynulého dňa na Ukrajine stratila ďalších 950 vojakov. Celkové straty Ruska od začiatku invázie na Ukrajinu vzrástli na 572 300 ľudí, uviedol v piatok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Kremeľ podľa neho za uplynulý deň prišiel aj o sedem tankov, 11 obrnených bojových vozidiel pechoty a 36 delostreleckých systémov.

Od začiatku vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 8 320 tankov, 16 050 obrnených bojových vozidiel pechoty a 15 840 delostreleckých systémov.

Správy z predchádzajúceho dňa 25. 7. 2024:

20:30 Kyjev štartuje projekt výmeny kolaborantov za Ukrajincov v ruskom zajatí

Ukrajina spúšťa projekt výmeny kolaborantov za Ukrajincov, ktorí sú v ruskom zajatí. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje Obranné spravodajstvo Ukrajiny. Autormi projektu sú obranné spravodajstvo, Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) a ukrajinský Sekretariát komisára pre ľudské práva. Webová stránka projektu zverejní informácie o odsúdených ruských agentoch, zradcoch a kolaborantoch, ktorí súhlasili s výmenou za Ukrajincov zajatých Rusmi.

„Vďaka tomuto projektu sa občania dozvedia aj o tom, ako ukončiť nútenú spoluprácu s nepriateľom a ako informovať orgány činné v trestnom konaní o nepriateľských agentoch vo svojom okolí, aby sa predišlo ďalším zločinom," uviedol hovorca obranného spravodajstva Andrij Jusov.

14:00 Kremeľ: Rusko je otvorené rokovaniam, no musí byť na ne pripravená aj Ukrajina 

Rusko vo štvrtok uviedlo, že rokovania s Ukrajinou o ukončení konfliktu nevylučuje ani počas vlády ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorého legitimitu Moskva spochybňuje. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. „Rusko je celkovo otvorené rokovaciemu procesu, no najskôr musíme pochopiť, do akej miery je na to pripravená ukrajinská strana a nakoľko má na to povolenie od svojich kurátorov,“ uviedol Peskov.  Moskva verejne upozorňuje na to, že Zelenskému v máji skončil mandát a mal v krajine zvolať prezidentské voľby. Moskva o Zelenskom vyhlasuje, že je americkou bábkou, pripomína Reuters.

Zelenskyj a Západ však tvrdia, že voľby by sa v čase vojny konať nemohli a Rusko so svojim politickým systémom nie je v pozícii kritizovať. „Zatiaľ zaznievajú rôzny vyhlásenia. Nie je to zatiaľ celkom jasné... Stále je potrebné veľa vyjasniť“ uviedol Peskov. Poukázal na problém legitimity Zelenského i zákaz zo strany Ukrajiny, udržiavať kontakt a rokovať s ruskou stranou.

Peskov v reakcii na otázku, či si Kremeľ vie predstaviť rokovania so Zelenským, alebo či ich kategoricky odmieta, uviedol. „Nie je to ľahká otázka... no z praktického hľadiska sme otvorení dosiahnuť naše ciele prostredníctvom rokovaní. Preto sú prípustné rôzne možnosti,“ povedal hovorca ruského prezidenta. 

sita/Valentina Pevtsova, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ukrajinský minister zahraničných Dmytro Kuleba vecí v stredu počas návštevy Číny uviedol, že Kyjev je pripravený na rokovania s Moskvou, ak bude rešpektovaná suverenita a územná celistvosť Ukrajiny. Kyjev však podľa jeho slov nevidí náznaky, že to tak je.

Ruský prezident Vladimir Putin v júni uviedol, že zastaví ozbrojený konflikt na Ukrajine, iba ak bude Kyjev súhlasiť s tým, že sa vzdá svoje ambície na vstup do NATO a stiahne sa zo štyroch oblastí, na ktoré si Moskva nárokuje. Kyjev tieto požiadavky odmietol s tým, že sa rovnajú kapitulácii.

13:00 Moskva tvrdí, že pri jednom útoku zabila najmenej sto ukrajinských vojakov 

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že pri jednom útoku východne od Charkova zabilo viac ako sto ukrajinských vojakov a zahraničných „inštruktorov“. Referuje o tom web news.sky.com.

Podľa ruského vyhlásenia bol úder namierený na dočasné nasadenie zahraničných žoldnierov v budove stavebnej spoločnosti Scorpion v priemyselnej zóne v Charkove. Rusi tvrdia, že stanovište Ukrajincov zasiahli pomocou raketového systému Iskander. Tento mobilný taktický raketový systém s krátkym dosahom vyrába a používa ruská armáda.

Ukrajinské ozbrojené sily poznamenali, že ruské útoky nastali na viacerých miestach Charkovskej oblasti vrátane obcí Vovčansk, Velyki Prochody, Lypci, Mali Prochody, Vesele, Čerňaky, no nezmieňujú sa o žiadnych obetiach.

12:00 Ukrajina hlási zneškodnenie 25 ruských dronov; útočili i na prístav Izmajil 

Ukrajinské ozbrojené sily zneškodnili 25 z 38 ruských dronov typu Šáhid, ktoré v noci na štvrtok útočili na juh Odeskej oblasti, regióny vo vnútrozemí krajiny i prístav Izmajil neďaleko hraníc s Rumunskom. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters. „Nepriateľ počas noci použil 38 útočných dronov Šáhid na útoky na infraštruktúru Ukrajiny vo viacerých oblastiach vrátane juhu Odeskej oblasti a centrálnej Ukrajiny,“ uviedol veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

Miestne úrady v Izmajile hlásili dvoch zranených civilistov a poškodenú infraštruktúru. Prístav na rieke Dunaj bol terčom útokov dronov už druhú noc za sebou, pripomína Reuters. Tri drony sa podľa Oleščuka stratili po tom, ako preleteli hranice Ukrajiny s Rumunskom. Rumunské územie leží na druhej strane Dunaja oproti Izmajilu.

Rusko vlani v júli odstúpilo od dohody o vývoze obilia a hnojív z Ukrajiny. Odvtedy začalo útočiť na ukrajinské prístavy na rieke Dunaj, ktorá sa stala hlavnou cestou pre vývoz ukrajinského obilia. Gubernátor Žytomyrskej oblasti na severe Ukrajiny vo štvrtok uviedol, že systémy protivzdušnej obrany zasiahli väčšinu z 10 vzdušných cieľov. Trosky dronov však poškodili súkromné domy a infraštruktúru. 

Šéf kyjevskej mestskej vojenskej správy Serhij Popko povedal, že drony na hlavné mesto (Kyjev) útočili z viacerých smerov. Všetky však boli zneškodnené. Škody a ani obete Popko nehlásil.

9:20 Ruskí okupanti prišli o ďalších viac ako 1 200 vojakov 

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 571 350 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas stredy prišli Rusi o 1 230 vojakov, 11 tankov, 26 bojových obrnených vozidiel, 45 delostreleckých systémov a 79 vozidiel a autocisterien.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 8 313 tankov, 16 039 bojových obrnených vozidiel, 21 358 vozidiel a autocisterien, 15 804 delostreleckých systémov, 1 125 odpaľovacích raketových systémov, 904 systémov protivzdušnej obrany, 326 vrtuľníkov, 363 lietadiel, 12 610 dronov, 2 402 striel s plochou dráhou letu, 28 lodí, jednu ponorku a 2 661 kusov špeciálnej techniky.

Správy z predchádzajúceho dňa 24. 7. 2024:

20:00 Ruský raketový útok na Charkov zranil šesť civilistov

Šesť ukrajinských civilistov utrpelo zranenia v dôsledku stredajšieho ruského raketového útoku na Charkov. Uviedol to starosta mesta Ihor Terechov na komunikačnej platforme Telegram, informuje spravodajský web Ukrajinská pravda.

Terechov konštatoval, že terčom útoku bolo infraštruktúrne zariadenie. Na mieste zásahu vypukol rozsiahly požiar. Miestne úrady uviedli, že išlo o päť úderov. 

12:45 Ukrajina zostrelila 17 z 23 ruských dronov, ktorými Moskva v noci zaútočila

Ukrajinské letectvo dokázalo zostreliť 17 z 23 dronov, ktorými Rusko zaútočilo v noci na stredu. Moskva okrem toho vypálila dve rakety na Charkovskú oblasť. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram veliteľ Vzdušných síl Ukrajiny generálporučík Mykola Oleščuk, informuje spravodajský web Ukrajinská pravda.

„Ruskí okupanti v noci na stredu zasiahli Charkovskú oblasť balistickou raketou Iskander-M a ďalšou raketou, ktorej typ zatiaľ nebol určený,“ uviedol Oleščuk. Útok dronmi Rusi podľa neho podnikli z mesta Primorsko-Achtarsk, ktoré leží na pobreží Azovského mora, a z okupovaného Krymu.

11:10 Pri ruskom útoku bola poškodená infraštruktúra v prístave v Izmajile

Pri ruskom dronovom útoku bola v stredu ráno poškodená infraštruktúra v prístave v meste Izmajil na rieke Dunaj v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny. Zranenia utrpeli traja ľudia a boli poškodené aj obytné a komerčné budovy. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Pri útoku bolo poškodených niekoľko budov v prístave a tri nákladné autá. Útok tiež spôsobil požiar, uviedol gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper.

Podľa miestnych predstaviteľov bola poškodené aj päťposchodová obytná budova, na ktorej boli vybité okná a poškodené schodisko a fasáda.

Ukrajinská vzdušná obrana uviedla, že v noci na stredu zostrelila 17 z 23 dronov, ktoré vypustili z územia Ruska a okupovaného Krymu ruské sily. Väčšinu pritom zostrelili nad Odeskou oblasťou.

„Nepriateľ napadol južné regióny útočnými dronmi. Ich cieľom bola opäť infraštruktúra v prístavoch,“ uviedla ukrajinská armáda.

9:05 Ruský raketový útok na Charkov zabil civilistu

Jeden ukrajinský civilista v meste Charkov zahynul pri útokoch, ktoré v noci na stredu ruská armáda podnikla na mesto a okolie raketami S-300. Uviedol to starosta Charkova Ihor Terechov, informuje spravodajský web Kyiv Independent.

Prvý ruský útok sa zameral na priemyselnú zónu, druhý zasiahol obytnú zónu a spôsobil požiar v jednom z domov. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synjehubov uviedol, že dvaja muži utrpeli zranenia pri útoku dronu na obec Malodanylivska, ktorá leží približne 15 kilometrov severne od Charkova. Pri útoku vypukol v obci požiar v konských stajniach.

8:30 Ruskí okupanti prišli o ďalších viac ako 1 100 vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 570 120 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas utorka prišli Rusi o 1 140 vojakov, 14 tankov, 13 bojových obrnených vozidiel, 65 delostreleckých systémov a 77 vozidiel a autocisterien.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 8 302 tankov, 16 013 bojových obrnených vozidiel, 21 279 vozidiel a autocisterien, 15 759 delostreleckých systémov, 1 125 odpaľovacích raketových systémov, 902 systémov protivzdušnej obrany, 326 vrtuľníkov, 363 lietadiel, 12 544 dronov, 2 402 striel s plochou dráhou letu, 28 lodí, jednu ponorku a 2 650 kusov špeciálnej techniky.

Správy z predchádzajúceho dňa 23. 7. 2024:

20:20 Ukrajina tvrdí, že v Rusku značne poškodila trajekt používaný na vojenské účely

Ukrajinská armáda tvrdí, že pri jej utorňajšom útoku na malý prístav Kavkaz v ruskom Krasnodarskom kraji značne poškodila trajekt, ktorý sa údajne využíval na vojenské účely. Ruské úrady odtiaľ predtým hlásili najmenej jednu obeť. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Prístav Kavkaz v Kerčskom prielive medzi Azovským a Čiernym morom je vzdialený len 12 kilometrov od Kerčského mosta, ktorý spája Rusko s polostrovom Krym, anektovaným Moskvou v roku 2014.

Gubernátor Krasnodarského kraja Veniamin Kondratiev v dopoludňajších hodinách informoval, že Ukrajina na prístav zaútočila dronmi, pričom zahynula najmenej jedna osoba a niekoľko ďalších utrpelo zranenia. Taktiež hlásil poškodenie trajektu Slavianin.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl vo vyhlásení zverejnenom na Telegrame uviedol, že tento trajekt bol posledným, ktorý Rusko malo v tejto oblasti. Podľa vyhlásenia ho Rusi využívali na prepravu železničných vagónov, vozidiel a kontajnerov na vojenské účely.

20:00 Rusi dopĺňajú personál v Záporožskej oblasti, kde majú zhruba 90-tisíc vojakov

Ruské sily dopĺňajú svoj personál v Záporožskej oblasti, hoci ukrajinská spravodajská služba hlási, že zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by vytvorili útočnú skupinu. Ako referuje web Ukrajinská pravda, povedal to hovorca Tavrijskej operačnej strategickej skupiny ukrajinskej armády Dmytro Lychovij.

„Ak sa pozriete na počet nepriateľského personálu v Záporožskej oblasti, je tam takmer 90-tisíc Rusov. A toto číslo rastie. Niekde za predchádzajúce tri týždne sa pridalo ďalších dvetisíc ľudí. Naša spravodajská služba však naznačuje, že neexistujú náznaky, že by nepriateľ vytváral útočné skupiny,“ povedal Lychovij.

Poznamenal tiež, že počet nepriateľských síl v Záporožskej a Chersonskej oblasti je v súčasnosti nedostatočný na začatie účinných útočných operácií za súčasnými hranicami. „Rusi nie sú schopní viesť aktívne útočné útočné operácie na viacerých frontoch súčasne,“ skonštatoval.

SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

19:00 V Doneckej oblasti zostrelili ďalšie ruské lietadlo Su-25

Rusko prišlo o ďalšie bojové lietadlo Su-25. Ukrajinskí vojaci ho v utorok zostrelili pri meste Pokrovsk v Doneckej oblasti na východe krajiny. Stroj Su-25, ktorý letel v tandeme s rovnakým lietadlom, zničili, keď sa pokúšal zaútočiť na pozície ukrajinských obranných síl. Ako informuje web Ukrajinská pravda, uviedla to na komunikačnej platforme Telegram ukrajinská operačná strategická skupina Chortycia.

Ruské lietadlo zostrelili vojaci ukrajinskej 110. samostatnej mechanizovanej brigády. Len pred niekoľkými dňami, a to 19. júla, na rovnakom fronte ruská armáda tiež stratila stroj Su-25.

wikipedia

14:00 Ruský útok poškodil kritickú infraštruktúru v Sumskej oblasti

Ruský útok poškodil zariadenia kritickej infraštruktúry v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Uviedli to miestne úrady, píše TASR na základe správy agentúry Reuters.

Podľa prvotných informácií si útok nevyžiadal obete ani zranených, informovala miestna regionálna vojenská administratíva v príspevku na platforme Telegram. Podrobnosti o poškodenej kritickej infraštruktúre nezverejnila.

Ukrajinské ministerstvo energetiky neskôr v utorok uviedlo, že nočný útok ruskej armády na energetické zariadenie v Sumskej oblasti zapríčinil prerušenie dodávok elektriny pre 50.400 odberateľov. Dodalo, že výpadok postihol 72 obcí.

 Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na utorok zneškodnila sedem z ôsmich dronov, ktorými útočilo Rusko, oznámili ukrajinské vzdušné sily. Dodali, že ruské sily odpálili aj raketu Ch-69, ktorá však v dôsledku protiopatrení ukrajinskej armády "nedosiahla svoj cieľ. Ďalšie podrobnosti neposkytli.

8:20 Ruská armáda tvrdí, že v noci zneškodnila 25 ukrajinských dronov

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že v noci na utorok protivzdušná obrana zostrelila 25 ukrajinských dronov na západe Ruska a nad Krymským polostrovom. TASR informáciu prevzala z agentúry AFP.

„Počas uplynulej noci systémy protivzdušnej obrany  zachytili a zničili dve bezpilotné lietadlá nad Brianskou oblasťou, dve nad Belgorodskou oblasťou, ako aj 21 bezpilotných lietadiel nad územím Krymskej republiky a vodami Čierneho mora,“ uviedlo ministerstvo obrany na sociálnej sieti Telegram. 

Rusko tvrdí, že veľký ukrajinský útok odrazilo aj v pondelok, kedy dohromady zostrelilo až 85 dronov, z toho 47 v Rostovskej oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou. 

Úrady v ruskom čiernomorskom meste Tuapse v Krasnodarskom kraji v pondelok uviedli, že úlomky z jedného zostreleného dronu spôsobili požiar v ropnej rafinérii a usmrtili jednu osobu. Ukrajina tento rok zintenzívnila útoky na ruské územie, pričom sa zamerala najmä na energetické zariadenia, ktoré zásobujú ruskú armádu.

Obe strany konfliktu, ktorý sa začal inváziou ruskej armády na Ukrajinu vo februári 2022, vo veľkej miere využívajú bezpilotné lietadlá na ničenie cieľov hlboko v území protivníka.

8:00 Rusko prišlo už o takmer 569-tisíc vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Rusko stratilo 1 220 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 568 980, uviedol v utorok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o štyri tanky, 20 obrnených bojových vozidiel pechoty, 57 delostreleckých systémov a dva raketomety.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 8 288 tankov, 16 000 obrnených bojových vozidiel pechoty, 15 694 delostreleckých systémov a 1 125 raketometov.

Správy z predchádzajúceho dňa 22. 7. 2024:

18:40 Ruské útoky v Doneckej oblasti zranili deväť civilistov

Celkovo deväť ukrajinských civilistov v pondelok utrpelo zranenia pri ruských vzdušných útokoch na obce v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Podľa prvých správ Rusi zaútočili deväťkrát s použitím navádzaných leteckých bômb. Ako informuje web Ukrajinská pravda, oznámila to prokuratúra Doneckej oblasti.

Pri útoku na obytnú štvrť mesta Kosťantynivka boli zranení traja muži. Ďalší civilisti utrpeli zranenia v okrese Volnovacha, a to štyria v dedine Perebudova a dvaja v obci Rozdolne. Poškodené boli obytné budovy, vozidlá, obchod, pošta, kaviareň a elektrické vedenie.

16:40 Rusi od začiatku vojny úplne zničili viac ako 200 zdravotníckych zariadení

Od začiatku otvorenej vojny proti Ukrajine útoky ruskej armády v krajine úplne zničili viac ako 200 objektov zdravotníckych inštitúcií. Ako informuje spravodajský web Ukrajinská pravda, uviedlo to v pondelok ministerstvo zdravotníctva Ukrajiny.

Útoky poškodili 1 642 zdravotníckych zariadení patriacich 676 zdravotníckym inštitúciám a úplne zničili 214 objektov, ktoré patrili 99 zdravotníckym ústavom, konštatoval rezort zdravotníctva. „Rusi na nemocnice, pôrodnice, ambulancie a polikliniky útočia zámerne," dodalo ministerstvo. Najviac postihnuté zdravotnícke zariadenia sú v oblastiach frontovej línie, a to v Charkovskej, Doneckej a Mykolajivskej oblasti.

9:00 Rusko tvrdí, že v noci zostrelilo 75 ukrajinských dronov

Rusko zostrelilo v noci na pondelok 75 ukrajinských dronov, z nich takmer 50 nad Rostovskou oblasťou na juhu Ruska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Ruské ministerstvo obrany informovalo na sociálnej sieti Telegram, že jeho sily zostrelili nad Rostovskou oblasťou v noci 47 dronov. Ďalších 17 zneškodnili nad Azovským a Čiernym morom a 11 nad iným oblasťami krajiny.

8:25 Zelenskyj: Ukrajina dostala z Nemecka tretí systém Patriot

Ukrajina posilnila svoju protivzdušnú obranu proti útokom ruských síl ďalším systémom Patriot, ktorý poskytlo Nemecko. Vo svojom pravidelnom večernom príhovore to v nedeľu povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informovala agentúra DPA.

„Patriot z Nemecka dorazil,“ oznámil Zelenskyj.

SITA/AP Photo/Kin Cheung

Nemecko tak poskytlo Ukrajine tri americké systémy protivzdušnej obrany Patriot a podľa Zelenského je najnovší zrejme pripravený na nasadenie.

„Na oblohe budeme schopní urobiť viac. Samozrejme, že je stále čo robiť a ochrana nie je ani zďaleka zaručená, ale pre Ukrajinu je to stále výhra,“ pokračoval Zelenskyj.

8:00 Ukrajinské drony útočili na rafinériu pri meste Tuapse

Ruské systémy protivzdušnej obrany zničili neďaleko mesta Tuapse ležiaceho v Krasnodarskom kraji na brehu Čierneho mora najmenej osem bezpilotných lietadiel vypustených z Ukrajiny. Pri Tuapse má rafinériu ruský ropný koncern Rosnefť. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské telegramové kanály.

Ruské spravodajské telegramové kanály SHOT a Mash informovali, že v pondelok v skorých ranných hodinách bolo v blízkosti rafinérie v Tuapse počuť sériu výbuchov.

Ako pre kanál SHOT povedali miestni obyvatelia, výbuchy sa v smere k refinérii začali ozývať okolo 03.30 h miestneho času a celkovo ich zaznelo asi päť. Predtým bolo počuť charakteristické zvuky letiacich dronov. Približne o 06.25 h boli v oblasti rafinérie počuť ďalšie dva hlasné výbuchy. Na zemi následne, zrejme od úlomku zostreleného dronu, vznikol malý požiar a začal stúpať dym.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite