mimoriadne charizmatický dlháň s mentalitou pankáča žil ako rocková hviezda. Svojím románom Dôvernosti z kuchyne (2000) odkryl zákutia americkej gastronómie, odvalil veľký kameň a ukázal, čo je pod ním. Neboli to vo všeobecnosti pekné veci, ale Bourdain bol mimoriadne talentovaný rozprávač a dokázal spôsobiť veľkú vlnu záujmu o profesiu kuchára u mladých ľudí. Stál pri zrode americkej high cuisine, ale zachoval si celoživotnú lásku k pouličnému jedlu a jeho najobľúbenejšou omáčkou bol vaječný žĺtok. Bol otcom televíznej zážitkovej a poznávacej gastronómie, jedným z prvých, ktorí začali ponúkať atraktívne televízne série z rôznych končín.
Na rozdiel od iných jeho relácie vždy dávali divákom aj správu o stave sveta, o chudobe, nespravodlivosti, nebezpečenstvách. Toto neboli vždy cesty hedonistu, ktorý nevie, čo od dobroty, za pôžitkami, ale spoznávanie známejších i neznámych miest, pričom jedlo je dôležitou súčasťou kultúry. A aj to nám Bourdain pripomína. Vždy mal hlbokú empatiu k slabším a tým, ktorí potrebujú pomoc.
Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.