Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Anthony Bourdain bol rockovou hviezdou gastronómie od začiatku do konca

.marian Jaslovský .spoločnosť .osobnosť

Keby sa robil celosvetový prieskum znalosti kuchárov, stavím sa, že Anthony Bourdain by bol bezkonkurenčne najznámejší. Pritom on o sebe vždy hovoril, že ako šéfkuchár nebol ktovieaký. Vedel o gastronómii veľa. Lenže svoju slávu nezískal v kuchyni.

Anthony Bourdain bol rockovou hviezdou gastronómie od začiatku do konca JACKY GHOSSEIN/FAIRFAX MEDIA/GETTY IMAGES Šéfkuchár Anthony Bourdain v Sydney 17. marca 2005.

mimoriadne charizmatický dlháň s mentalitou pankáča žil ako rocková hviezda. Svojím románom Dôvernosti z kuchyne (2000) odkryl zákutia americkej gastronómie, odvalil veľký kameň a ukázal, čo je pod ním. Neboli to vo všeobecnosti pekné veci, ale Bourdain bol mimoriadne talentovaný rozprávač a dokázal spôsobiť veľkú vlnu záujmu o profesiu kuchára u mladých ľudí. Stál pri zrode americkej high cuisine, ale zachoval si celoživotnú lásku k pouličnému jedlu a jeho najobľúbenejšou omáčkou bol vaječný žĺtok. Bol otcom televíznej zážitkovej a poznávacej gastronómie, jedným z prvých, ktorí začali ponúkať atraktívne televízne série z rôznych končín. 

Na rozdiel od iných jeho relácie vždy dávali divákom aj správu o stave sveta, o chudobe, nespravodlivosti, nebezpečenstvách. Toto neboli vždy cesty hedonistu, ktorý nevie, čo od dobroty, za pôžitkami, ale spoznávanie známejších i neznámych miest, pričom jedlo je dôležitou súčasťou kultúry. A aj to nám Bourdain pripomína. Vždy mal  hlbokú empatiu k slabším a tým, ktorí potrebujú pomoc. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite