Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Budeme sa biť kultúrou vzájomne po hlavách? Môže byť kultúra nepriateľom rozumu? Odkiaľ sa berú „kultúrne vojny“?

.tomáš Zálešák .spoločnosť .téma

To, že sa náš verejný priestor – a naše politické spory – dnes nadmieru hemžia odvolávkami na „kultúru“, „civilizáciu“ alebo im zodpovedajúce „hodnoty“, je v dnešnej situácii prirodzené a zároveň varovné.

Budeme sa biť kultúrou vzájomne po hlavách? Môže byť kultúra nepriateľom rozumu? Odkiaľ sa berú „kultúrne vojny“? MKSR 4. júl 2024, Východná: Ministerka kultúry Martina Šimkovičová na slávnostnom otvorení 69. ročníka Folklórneho festivalu Východná.

prirodzené preto, lebo kultúra a život človeka – spoločenského, rečou a rozumom nadaného živočícha – sú v praxi neoddeliteľné. Varovné preto, lebo to signalizuje stratu, o čom by sme za iných okolností ani nehovorili, tobôž pre to viedli akési „kultúrne vojny“.

kultúra ako obušok

Hovoríme tu o živote kultúry aj o jej deformáciách. A tiež o živote rozumu a jeho deformáciách. Oboje spolu nevyhnutne súvisí. Tam, kde kultúra z akýchkoľvek príčin upadá, stráca sa aj schopnosť tomuto stavu adekvátne porozumieť, t. j. uchopiť ho v jasných, všeobecne zrozumiteľných pojmoch. Neprekvapí preto, ak protesty obrancov zdedených a ohrozených, či údajne ohrozených kultúrnych hodnôt dostávajú samé frapantne nekultúrny charakter. Zároveň možno s rovnakým úspechom pochybovať o kultúrnej vyspelosti ich radikálnych, obrazoboreckých a pokrokárskych protivníkov – najmä ak nimi presadzované „kultúrne alternatívy“ dostávajú charakter masových vytržení.

Zmenšujúci sa počet skutočných predstaviteľov kultúry hodnej svojho mena následne zostane v role spoločenských vydedencov, ktorým už aj tak nikto nerozumie. Môžu sa dokonca stať pre davy podozrivými – a to neveští nič dobré pre zvyšky ich spoločenstva v okolí oddávajúcom sa radovánkam nového kultúrneho barbarstva v takých či onakých verziách, na takej či onakej strane politických alebo ideologických barikád deliacich spoločnosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite