Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bikiny si ako prvá obliekla striptérka. Spočiatku boli ženy za ich nosenie pokutované, dnes ich nenosia iba k vode

.bibiána Kristína Danitová .spoločnosť .fenomén

Neodmysliteľnou súčasťou leta a k nemu patriaceho kúpania sú aj ikonické bikiny. Hoci ich ľudia poznali už v staroveku, v 40. a 50. rokoch minulého storočia bolo ich nosenie zakázané.

Bikiny si ako prvá obliekla striptérka. Spočiatku boli ženy za ich nosenie pokutované, dnes ich nenosia iba k vode KEYSTONE/GETTY IMAGES Micheline Bernardiniová 5. júla 1946 na parížskom kúpalisku v prvých bikinách Louisa Réarda.

bikiny dnes patria k najobľúbenejším druhom plaviek. Ponuka strihov, vzorov a farieb bikín je rovnako pestrá ako ich príbeh. Dvojdielne plavky, ktorých vrchná časť zakrýva poprsie a spodná časť intímne partie, poznali ľudia už v staroveku. Moderné bikiny však preslávil francúzsky odevný dizajnér  Louis Réard v júli 1946 pod názvom Atóm. Inšpiroval sa ostrovom Bikini v Mikronézii, kde sa štyri dni predtým uskutočnil prvý verejný test jadrovej bomby.

na počiatku bola žena

Bikiny boli od svojho vzniku považované za kontroverzné, pretože boli viac odhaľujúce, ako bolo zvykom. Ženy ešte v medzivojnovom období nosievali kúpacie odevy zahaľujúce telo od ramien po kolená. Pri pohľade na dobové fotografie si s úľavou vydýchneme, že tie časy sa pominuli. Predstava kúpania sa v nich nie je vôbec lákavá. Rovnako ani predstava opálenia, ktoré by nám zostalo po krásnom poobedí pri vode. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite