Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Admirál Fisher predpovedal Armagedon. Británia vstupuje do vojny proti Nemecku v auguste 1914

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

„Nemecké impérium je tá mocnosť s politickou organizáciou, bojovou silou a bojovou efektivitou, v ktorej jeden muž môže stlačiť gombík a spoľahnúť sa, že vrhne celú silu ríše v jednom okamihu, neodolateľne a bez varovania na svojho nepriateľa.“

Esej: Admirál Fisher predpovedal Armagedon. Británia vstupuje do vojny proti Nemecku v auguste 1914 PRINT COLLECTOR/GETTY IMAGES Lord Jacky Fisher (1841 – 1920), námorník, stratég, vizionár a modernizátor britskej flotily, bol presvedčený, že k veľkej vojne s Nemeckom dôjde v období jeho úradovania na poste prvého námorného lorda.

tak vravel admirál John Arbuthnot „Jacky“ Fisher v roku 1906 britskému kráľovi Eduardovi VII. Tým mužom, ktorý môže „stlačiť gombík“, myslel nemeckého cisára Wilhelma II., ktorého (neoprávnene) obdivoval a ktorého sa (oprávnene) obával ako autokratickej hlavy novej ríše sužovanej pocitom obkľúčenia a nedostatku veľmocenskej sebarealizácie – teda aj túžiacej po získaní koloniálnych dŕžav, ktorému malo poslúžiť nové vojnové loďstvo, ohrozujúce postavenia Británie, svetovej námornej veľmoci číslo jeden, dnešným jazykom by sa dalo povedať: svetovej superveľmoci.

„... Fisher, vám preskočilo!“ 

Jacky Fisher (1841 – 1920), námorník, stratég, vizionár a modernizátor britskej flotily, bol presvedčený, že k veľkej vojne s Nemeckom dôjde v období jeho úradovania na poste prvého námorného lorda, čiže v hierarchii námorníckej profesie vrchného veliteľa Britského námorníctva a člena Bezpečnostnej rady Spojeného kráľovstva. Tak ako mnohé veľké osobnosti, aj Fisher mal silné ego, výstrednosti aj rozporuplné črty. Dokázal byť tvrdohlavý, občas aj pomstivý. V každom prípade jeho osobná energia, vynachádzavosť a asertivita z neho urobili jedného z ústredných aktérov budovania britskej stratégie a pretekov v námornom zbrojení v dobe, keď sa medzinárodný vývoj zvažoval stále rýchlejšie na čoraz šikmejšej ploche k svetovej vojne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite