Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bitevné lode – vládcovia morí III.

.jaroslav Coplák .spoločnosť .spoločnosť

Tmavá noc z 8. na 9. februára 1904. Pred vonkajším kotviskom ruskej námornej základne Port Arthur na polostrove Liaotung v Mandžusku, ktorú má prenajatú cárske Rusko, hliadkujú torpédoborce.

Bitevné lode –  vládcovia morí III. UNIVERSAL IMAGES GROUP/GETTY IMAGES Ilustrácia námornej bitky v prístave Port Arthur 8. februára 1904, začiatok rusko-japonskej vojny.

okrem nich tam kotvia bitevné lode a krížniky ruskej Tichooceánskej flotily. Napätie medzi veľmocenskými záujmami Ruska a novej ambicióznej námornej veľmoci, cisárskeho Japonska, vrcholí. Napriek tomu väčšina dôstojníkov z ruských lodí je na spoločenskom večierku, ktorý usporiadal veliteľ loďstva, viceadmirál Oskar Starck. Večierok sa pretiahol do neskorých nočných hodín. Krátko po polnoci sa ale ozvalo niekoľko mohutných výbuchov. Japonské loďstvo zaútočilo na Port Arthur, začala sa rusko-japonská vojna.

Japonsko, ktoré sa v polovici 19. storočia po takmer dvestoročnej izolácii otvorilo cudzine a cudzincom, sa rýchlym tempom pustilo doháňať ostatný svet. Ako ostrovná krajina, odkázaná na dovoz takmer všetkých surovín, potrebovalo silné námorné loďstvo. Na jeho výstavbe sa podieľala najmä Veľká Británia, takže vzorom sa stala Royal Navy. Prvé väčšie pancierové lode boli postavené v britských lodeniciach. 

Bolo to aj v prípade štvorčlennej série bitevných lodí triedy Shikishima, ktorých stavba prebiehala v rokoch 1897 – 1902. Lode s výtlakom 15 200 ton mali hlavnú výzbroj zloženú zo štvorice diel kalibru 305 mm. Práve tieto lode počas rusko-japonskej vojny v rokoch 1904 – 1905 tvorili jadro japonského loďstva. Po nočnom útoku na Port Arthur skončili na plytkom dne kotviska dve bitevné lode a pancierový krížnik. Útokom začala séria bitiek, v ktorých Rusi zväčša ťahali za kratší koniec. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite