Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Skejtbording sa kedysi spájal s rebéliou a pouličnou subkultúrou. Aká bola jeho cesta na olympijské hry?

.bibiána Kristína Danitová .marian Jaslovský .spoločnosť .fenomén

Na skejtbording upútal pozornosť slovenský olympionik Richard Tury. Kým pre mnohých ide o pouličnú zábavku tínedžerov, často so zlou povesťou, v zahraničí sú profesionálni skejteri uznávaní. Cesta skejtbordingu medzi športy však nebola vôbec jednoduchá.

Skejtbording sa kedysi spájal s rebéliou a pouličnou subkultúrou. Aká bola jeho cesta na olympijské hry? FRED ROSS/TORONTO STAR/GETTY IMAGES Tony Alva, kalifornská legenda z Dogtownu, v roku 1972. Člen tímu Z-Boys, ktorí priniesli do skejtovania inovatívne techniky a začali využívať vypustené bazény na vertikálne jazdenie. Založil vlastnú firmu Alva Skates.

základy skejtbordingu položili surfisti z Kalifornie na prelome 40. a 50. rokov minulého storočia. Hľadali spôsob, ako jazdiť na súši, keď vlny neboli priaznivé. Preto vytvorili prvé skejtbordy z drevených dosiek, na ktoré pripevnili kolieska z kolieskových korčúľ. „Sidewalk surfing“, ako ho vtedy nazývali, sa stal veľmi populárnym. Spolu s obľúbenosťou sa začali vyvíjať jednotlivé štýly jazdy a triky a nový šport bol na svete.

V nasledujúcom desaťročí bol skejtbording natoľko rozšírený, že na juhu Kalifornie začali niektorí výrobcovia surfov ponúkať skejtbordy. Dokonca už v roku 1963 sa konala prvá súťaž. Jej sponzorom bol zakladateľ značky Makaha Larry Stevenson. Nový šport mu natoľko učaroval, že sa začal venovať výrobe skejtbordov. Je považovaný za výrobcu prvého kvalitného „skejtu“. Dal mu tvar, ktorým je známy dodnes. Bol to práve on, kto vymyslel kicktail – smerom nahor zahnutý koniec dosky –, čím prispel k vzniku mnohých dnešných skejtbordových trikov. 

„Dnešní skejtbordisti sú zakladateľmi tohto športu, sú priekopníkmi, sú prví. V skejtbordingu nie je žiadna história, teraz ju tvoríte vy. Tento šport sa formuje a my veríme, že robiť správnu vec teraz povedie k svetlej budúcnosti tohto športu. Už teraz sú na obzore búrkové mraky s odporcami športu, ktorí hovoria o zákaze a obmedzení,“ napísal v polovici 60. rokov John Severson vo svojom časopise The Quarterly Skateboarder. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite