Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ak zachránime kultúru pred normalizátormi, nezničme ju sami

.tomáš Zálešák .spoločnosť .téma

To, že kultúra je zdravá, spoznáte podľa toho, že sa o nej príliš nehovorí, hlavne: netára. Existujú slová, ktoré je treba používať opatrne, striedmo, ba povedal by som: s posvätnou bázňou. Ak sa začnú zneužívať, používať svojvoľne, mocensky zištne, dochádza k ich znesväteniu.

Ak zachránime kultúru pred normalizátormi, nezničme ju sami SITA 8. august 2024, Bratislava: Martina Šimkovičová sa vyjadruje k odvolaniu Alexandry Kusej a Mateja Drličku.

správať sa kultúrne a hovoriť o kultúre nie je celkom to isté. To prvé je známkou, že v kultúre a s kultúrou žijeme, je teda pre nás čosi samozrejmé, aj keď si kultúrne normy a návyky musíme od kolísky po celý život osvojovať, zachovávať a rozvíjať ich. To druhé príliš často znamená, že kultúra je v kríze, keď našimi vášnivými diskusiami o nej vlastne priznávame, že je ohrozená, podkopaná, spochybnená.

A keďže pod „kultúrou“ chápeme aj – a možno predovšetkým – spôsob komunikácie, kríza sa prejavuje aj tým, že si prestávame rozumieť. To znamená nielen neschopnosť dosiahnuť v rôznych veciach zhodu, ale aj neschopnosť zmysluplne nesúhlasiť. Aj spor totiž vyžaduje takú maličkosť ako schopnosť argumentácie. A tam, kde sa náš jazyk (výraz, nástroj a nositeľ kultúry par excellence) stane nezrozumiteľným bľabotom, argumentácia sa stáva nemožnou. Namiesto nej nastupujú bojové heslá, ktoré nepresviedčajú, ale mobilizujú. 

zmätenie jazykov 

Črtá sa zrejmá súvislosť medzi úpadkom kultúry a stratou spoločnej reči. Niet sa preto čomu diviť, ak sa nekultúrnosť zhubne prejaví vo verejnom, a teda aj v politickom živote.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite