Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: 1914 – Leto nad priepasťou III.

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

„Človek má vo všeobecnosti sklon pokladať poriadok, v ktorom žije, za prirodzený. ... Neverí, že sa na dôverne známej ulici, na ktorej vylihujú mačky a hrajú sa deti, môže zjaviť jazdec s lasom, ktorý bude lapať chodcov a vliecť ich na jatky, kde ich ihneď zabijú a povešajú na háky.

Esej: 1914 – Leto nad priepasťou III. ULLSTEIN BILD/GETTY IMAGES Cisár Wilhelm II. s generálom Helmuthom von Moltke a ďalšími nemeckými dôstojníkmi v roku 1914. Vojenské plánovanie zvíťazilo nad diplomaciou.

slovom, správa sa trochu ako Chaplin v Zlatom opojení, ktorý sa motká po svojej chatrči a netuší, že tá visí na okraji priepasti.“

Slová Czesława Miłosza (1911 – 2004), poľského disidenta a literáta, napísané v 50. rokoch v trochu širších súvislostiach, môžu byť jednako vhodným úvodom k poslednému dielu nášho rozprávania o katastrofe, do ktorej sa rútila Európa v roku 1914. Opisujú postoj človeka, akým sme viac-menej my všetci: svet, do ktorého sa narodil a ktorý dôverne poznal, pokladá za neotrasiteľný, večný, nespochybniteľný. Nedokážeme si predstaviť jeho zánik. Dokonca ani vtedy nie, ak sa s podobnými predstavami zahrávame, či dokonca o nich hovoríme – z dobrých či menej dobrých dôvodov.

otriasanie základov 

Sú udalosti, ktoré aktuálne otriasajú základmi známeho sveta, a zároveň vyslovujú memento pre budúcnosť všetkého domnele neotrasiteľného a nespochybniteľného. Podobný šok mohol zažiť Riman z 5. storočia, ktorý bol svedkom vyplienenia Večného mesta Vizigótmi kráľa Alaricha v roku 410. Takým Rimanom bol aj svätý Augustín, ktorý pri tejto príležitosti konštatoval: „Možno to ešte nie je koniec Mesta, ale jedného dňa bude Mesto pri konci.“

Situácia na začiatku 20. storočia bola v niečom analogická; a je nepríjemným konštatovaním, že podobnosti sa prejavujú aj na našej situácii o storočie neskôr.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite