Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako si mobilná sieť poradí s megakoncertmi

.marek Galinski .spoločnosť .fenomén

Ak ste boli na koncerte Jean-Michela Jarreho, zažili ste kolaps mobilnej siete. Problémom bolo poslať textovú správu, nieto ešte fotku alebo video. Pri iných udalostiach tohto typu tiež často zažívame spomalenie a obmedzenie funkcionality. Či sa nám to páči alebo nie, zdieľanie koncertných zážitkov sa stalo neoddeliteľnou súčasťou koncertov a to je pre mobilné siete obrovská záťaž. Náš prispievateľ Marek Galinski pre nás napísal zaujímavý text o tom, ako sa to riešilo na nedávnom koncerte AC/DC.

Ako si mobilná sieť poradí s megakoncertmi JAROSLAV NOVÁK/TASR 21. júl 2024, Bratislava: Fanúšikovia na koncerte austrálskej kapely AC/DC v rámci turné Power Up na ploche bývalého letiska vo Vajnoroch. Takéto veľké akcie sú výzvou pre mobilných operátorov.

nedávno sa stala Bratislava svedkom najväčšieho verejného podujatia, aké sa tu kedy konalo minimálne od čias Nežnej revolúcie. Na jednej lúke vo Vajnoroch si prišlo koncert austrálskej skupiny AC/DC vypočuť asi 100-tisíc návštevníkov. A viete, ako to dnes chodí. Prídete na koncert a v určitom momente vytiahnete smartfón, a chcete kamošom alebo rodine poslať fotku alebo krátke video. Tí aktívnejší na sociálnych sieťach občas skúsia spustiť live stream a o zážitok sa delia so svojimi odberateľmi. Ale ako asi mnohí viete a zažili ste počas veľkých masových akcií, mobilná sieť pri takýchto udalostiach nie je „nič moc“. Pekne to vystihol jeden môj známy z prostredia mobilných operátorov: „Skúsil som všetky štyri siete. Jedna nebola výhra a zvyšné tri boli úplná tragédia.“

Možno si to väčšina bežných používateľov smartfónov neuvedomuje, ale pri takýchto udalostiach sa operátori nemôžu spoliehať na svoju sieť tak, ako ju prevádzkujú počas bežných dní. Zrejme by skolabovala úplne.

čo teda musí urobiť operátor pred takýmto koncertom?

Možno to pre niektorých nebude novinka, najmä ak chodievate na festivaly. Mobilní operátori pre takéto udalosti dokážu určité územie pokryť prenosnými pozemnými stanicami – jednoducho na nejakom prívese alebo špeciálne upravenom vozidle, alebo proste na kúsku pozemku postavia dočasný stĺp s anténami, ktoré majú za úlohu pokryť toto malé územie, kde sa na nejaký čas skoncentruje veľké množstvo ľudí. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite