Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Proti znovuzvolenému prezidentovi Venezuely sa strhla vlna protestov. Vyjadril sa aj Elon Musk, označil Madura za klauna

.bibiána Kristína Danitová .spoločnosť

Venezuela mohla byť vďaka ropnému bohatstvu prosperujúcou krajinou, nebyť dlhodobo zlého riadenia, ktoré z nej urobilo odstrašujúci príklad pre celý svet.

Proti znovuzvolenému prezidentovi Venezuely sa strhla vlna protestov. Vyjadril sa aj Elon Musk, označil Madura za klauna SITA/AP Photo/Cristian Hernandez Nicolás Maduro

tamojšia volebná komisia vyhlásila za víťaza prezidentských volieb z 28. júla Nicolása Madura. Pôjde o jeho tretie funkčné obdobie. Výsledky volieb vo Venezuelskej bolívarovskej republike ale mnohí občania spochybňujú, a preto vyšli do ulíc.

Madurova vláda má v rukách mnohé štátne orgány vrátane volebnej komisie a armády. Svoju moc sa nebojí využívať, čoho dôkazom je predvolebný pokus o znevýhodnenie opozície. Madurovou protikandidátkou bola politička a ľudskoprávna aktivistka María Corina Machadová, niekdajšia tvár protestov proti úradujúcemu prezidentovi. Svojej kandidatúry sa musela vzdať po tom, ako jej generálny kontrolór zakázal pätnásť rokov zastávať akúkoľvek verejnú funkciu. Náhradou opozície za Machadovú sa stal analytik a diplomat Edmundo González Urrutia.

pochybné výsledky volieb

Maduro podľa údajov tamojšej volebnej komisie vyhral voľby s 51,2 percentami odovzdaných hlasov. Jeho protikandidát Gonzáles ich mal získať 44,2 percenta. Opozícia však tvrdí, že s výsledkami sa manipulovalo. Nasvedčujú tomu aj výsledky nezávislých exit pollov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite