Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dalma Holanová-Špitzerová: Stále sme boli v tieni smrti – tak sme si hrali divadlo

.post Bellum .ľuba Lesná .spoločnosť .téma

Život Dalmy Špitzerovej by bol na film a bol by to dobrý film. O zhovädilosti doby, ale aj o ľuďoch, ktorí našli odvahu a silu čeliť jej. Dalma Špitzerová to vždy vedela s noblesou a inteligenciou.

Dalma Holanová-Špitzerová: Stále sme boli v tieni smrti – tak sme si hrali divadlo POST BELLUM Portrét z roku 2019, kedy Dalma dostala Cenu pamäti národa.

keď sa v marci 1942 začali deportácie, ušla z Liptovského Mikuláša do Budapešti. V Maďarsku ju chytili a deportovali do zberného tábora v Novákoch. Po vypuknutí SNP sa pridala k odboju a pracovala na tlačovom oddelení kapitána Jegorova. Po vojne sa stala herečkou, vydala sa za známeho slovenského spisovateľa a novinára Juraja Špitzera, s ktorým sa zoznámila v Novákoch. V šesťdesiatych rokoch hrávala v legendárnom kabarete Tatra revue. Počas normalizácie pracovala v Slovenskej televízii ako asistentka réžie. Začiatkom 90. rokov založila súkromné štúdio hereckej výchovy. V roku 2016 jej prezident Andrej Kiska udelil najvyššie štátne vyznamenanie. Je mamou publicistky, novinárky a poetky Zuzany Szatmáry a starou mamou stand-up komika, moderátora a hudobníka Michaela Szatmáryho.

Dalma Špitzerová sa narodila v Piešťanoch v roku 1925, ale celé detstvo prežila v Liptovskom Mikuláši. Jej otec bol neológny duchovný a mama učila francúzštinu a nemčinu. Po narodení piateho dieťaťa sa už mama do práce nevrátila a zostala doma. Keď sa na jar v roku 1942 začali transporty zo slovenského štátu do vyhladzovacích táborov, mala Dalma iba pätnásť rokov, jej staršie sestry mali osemnásť a sedemnásť. Obe staršie sestry nemali nič proti tomu, aby išli pracovať do Poľska, ale Dalmin otec neveril ľudáckej propagande a pochopil, že odcestovať do Poľska bude pre dievčatá nebezpečné. Preto rozhodol, že odcestujú tajne do Maďarska.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite