Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

SNP spojilo rôznorodé politické a odbojové prúdy s účasťou príslušníkov desiatok národov a národností

.martin Posch .spoločnosť .téma

V diskusiách o Slovenskom národnom povstaní sa často spomína, že aj vďaka nemu sa Slováci ocitli na strane víťazov druhej svetovej vojny. Skutočnosť však je, že Slováci stáli na budúcej víťaznej strane od začiatku bojov a odbojovej činnosti.

SNP spojilo rôznorodé politické a odbojové prúdy s účasťou príslušníkov desiatok národov a národností MIROSLAV VOJTEK/VTEDY/TASR Návrat rozviedky 8. oddielu Partizánskej brigády Jana Žižku v oblasti Dolných Vesteníc niekedy v roku 1944. Slováci spolu so sovietskymi, českými, maďarskými, nemeckými, francúzskymi i belgickými hrdinami vytvárali partizánske oddiely.

samozrejme, mám na mysli ľudí, ktorí aktívne vstúpili do domáceho, resp. zahraničného odboja a rozhodli sa bojovať na strane Spojencov proti nacistickému Nemecku aj za obnovu Československa. Išlo o teritoriálnu obnovu, keďže z pohľadu predstaviteľov odboja Československo neprestalo nikdy existovať a udalosti z marca 1939 vnímali ako neústavné.

V činnosti odboja boli prítomné dve línie, ktoré sa usilovali o kontinuitu s Československom de iure. Jedna bola tzv. prezidentská, reprezentovaná Edvardom Benešom, ktorý dlhodobo odmietal všetky zmeny uskutočnené v Československu po prijatí Mníchovskej dohody (tým aj vyhlásenie autonómie z októbra 1939). Druhá, v prvotnej fáze vojny podstatne ukotvenejšia aj z pohľadu ostatných štátov protinacistickej koalície, bola kontinuita „vyslancov“, tzn. tých diplomatov, ktorí odmietali vydať vyslanectvá, odmietali rozbitie Československa a poukazovali na jeho protiprávnosť. Medzi týmito diplomatmi, ktorí sa odmietli podriadiť diktátu Berlína a jeho domácich kolaborantov, boli aj významní diplomati slovenského pôvodu – napríklad Štefan Osuský a Vladimír Hurban. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite