Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet autizmu: Váš syn sa nemôže takto správať!

.inge Vagačová .spoločnosť .spoločnosť

Psychika a lieky – náročná a chúlostivá téma. Prečo sa ľudia s psychickými poruchami správajú občas nevhodne? Kto a prečo volí ako rýchlu odpoveď lieky, ktoré ani neúčinkujú? Texty, ktoré o tom prinášame, nie sú len pre rodiny takýchto pacientov. Majú inšpirovať k zamysleniu všetkých.

Svet autizmu: Váš syn sa nemôže takto správať! LACEY BORBA/GETTY IMAGES Čo bude s našimi deťmi, keď už my nebudeme vládať? To je strašiak, ktorého sa snažíme nevidieť.

o spolku Děti úplňku sme písali pred niekoľkými mesiacmi v príbehu Dorotky. Jeho vízia je jednoduchá. V ňom združení rodičia chcú dostupné a kvalitné sociálne služby, ktoré budú pomáhať rodinám s deťmi s autizmom. Služby, ktoré nebudú takýchto klientov odmietať, ale ponúknu rodinám pomoc a budú za to ohodnotené.

Skúsenosti zo sveta ukazujú, že autizmus spojený s náročným správaním je pre rodinu jedným z najťažších znevýhodnení vôbec. Mení život na permanentný stres bez možnosti odpočinku, ničí zdravie opatrovateľov. Rodiny sa často rozpadajú, chronická záťaž si vyberá daň na tele i na duši.

Chýbajú služby asistenčné, odľahčovacie, pobytové. Čo bude s našimi deťmi, keď už my nebudeme vládať? To je strašiak, ktorého sa snažíme nevidieť. Spolku sa našťastie darí o týchto potrebách hovoriť nielen v médiách, ale aj na politickej úrovni. Hlas rodičov je k zmene nevyhnutný. Jedným z kľúčových rodičov spolku je Petr Třešňák, otec dcéry s autizmom a, čo je nepochybne dôležité, novinár časopisu Respekt.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite