Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Britské skúsenosti a platforma STOMP

.inge Vagačová .spoločnosť .spoločnosť

Na Západe silnie snaha zmeniť prax medikácie ľudí s mentálnym znevýhodnením, ktorá sa v minulosti považovala za bežnú. Veľká Británia ako prvá krajina prijala za svoje, že takáto prax sa nedá odborne obhájiť a je neprijateľná.

Britské skúsenosti a platforma STOMP pexels.com

je tiež jedinou krajinou, ktorá má v rámci psychiatrie odbornú špecializáciu na prácu s ľuďmi s mentálnym znevýhodnením. Starajú sa o nich výhradne lekári s atestáciou intellectual disability. K popredným odborníkom tu patrí profesor Rohit Shankar, neuropsychiater, výskumný pracovník na Univerzite v Plymouth v Devone. Stal sa tiež jedným z iniciátorov iniciatívy STOMP, oficiálneho programu britskej Národnej zdravotnej služby.

Podľa profesora Shankara je kľúčový fakt, že u ľudí s mentálnym znevýhodnením a autizmom je náročné pochopiť, čo je príčinou ich nepokoja. Často sa teda volil a volí rýchly prostý postup: predpísať im psychotropnú medikáciu. V Británii bolo špecifikum, že v minulosti zatvorili veľké inštitúcie, kde boli títo ľudia umiestnení, tí sa vrátili do miestnych komunít, do rodín. A tam vznikla nová výzva súvisiaca so starostlivosťou o týchto ľudí, ktorí môžu reagovať náročným správaním: nekontrolovanými výbuchmi, prejavmi nespokojnosti a frustrácie spoločensky nevhodným spôsobom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite