Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Exotická komunikácia – ako jej rozumieť?

.inge Vagačová .spoločnosť .spoločnosť

Jedným z nástrojov dôležitých v procese starostlivosti o ľudí s mentálnym znevýhodnením je prístup PBS – Positive Behaviour Support. Podpora pozitívneho správania je súbor stratégií zameraných na človeka a jeho dôstojnosť, zároveň zdôrazňuje zachovanie jeho individuality.

Exotická komunikácia – ako jej rozumieť? DěTI ÚPLňKU Tony Osgood na krste svojej knihy Podpora pozitivního chování u osob s PAS a mentálním postižením, ktorá vyšla vo vydavateľstve Portál v roku 2023. Podujatie zorganizoval tento rok spolok Děti úplňku v Cafe AdAstra v Prahe.

hlavným cieľom PBS je zlepšiť kvalitu života ľudí, ich opatrovateľov, a tým celej komunity. Podpora pozitívneho správania je založená na modeloch behaviorálnej psychológie, podľa ktorej má každé správanie svoj dôvod, príčiny a dôsledky. Dôsledkom môže byť získanie pozornosti, získanie niečoho materiálneho, únik alebo vyhnutie sa nepríjemným situáciám či pocitom, rovnako ako snaha dosiahnuť príjemné pocity, či už telesné alebo emocionálne.

počúvajte ich očami

Positive Behaviour Support nie je nová metóda, ako chápať správanie náročné na starostlivosť a reagovať naň, ale označenie pre rozmanité prístupy založené na kvalitných empirických dôkazoch. Zohľadňuje aj názor všetkých zúčastnených strán, skúsenosti a znalosti rodiny, učiteľov, opatrovateľov, priateľov – plus, samozrejme, aj hlas tých, ktorých podpora sa rieši. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite