Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Génius Wolfgang von Kempelen: Šachový automat bola len zábavka

.peter Janoviček .spoločnosť .spoločnosť

Bratislava má rodáka, ktorý sa umom, kreativitou a všestrannosťou vyrovnal hádam aj samotnému Leonardovi da Vincimu. Polyhistor, vynálezca, výtvarník, dramatik, iluzionista a polyglot hovoriaci ôsmimi jazykmi. To bol Wolfgang von Kempelen pochádzajúci z prešporskej nemeckej rodiny.

Génius Wolfgang von Kempelen: Šachový automat bola len zábavka MARIAN JASLOVSKÝ Šachový automat, známy Turek, bola hračka na zábavu, aj keď konštrukčne je impozantná. Kempelen si ňou vyslúžil povesť šarlatána.

v roku 2024 sme si pripomenuli 290. výročie narodenia a 220. výročie úmrtia Wolfganga von Kempelena (1734 – 1804). Verejnosti je asi najznámejší vďaka svojmu šachovému Turkovi. Ten je však len zlomkom širokého vedeckého a objaviteľského záujmu geniálneho „Prešporáka“. Pravdepodobne najaktívnejším popularizátorom života a diela Kempelena u nás je Andrej Groll, predseda OZ Kempelenopolis, ktoré sa snaží zvyšovať povedomie o tejto osobnosti. Ako rodeného Bratislavčana ho Kempelen fascinoval od detstva. Prvýkrát o ňom čítal v Dunajskej kráľovnej od Márie Ďuríčkovej. Kempelenove vynálezy ho zaujímajú aj pre ich humanistické motívy. 

Spoločne sa vydávame na objaviteľskú cestu Bratislavou po stopách Kempelena.

narodený na adrese, na ktorej dnes sídlia knihy

Nachádzame sa na bratislavskej Ventúrskej ulici. Wolfgang von Kempelen sa narodil v dome, na ktorého mieste dnes stojí barokový Palác Leopolda de Pauliho, v ktorom od roku 1957 sídli Univerzitná knižnica v Bratislave. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite