Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Francis Fukuyama: Internet je priestor pre lži, aký sme tu nikdy predtým nemali

.francis Fukuyama .spoločnosť .téma

Od jogu milujúcich mamičiek až po antivaxerov, internetové algoritmy majú pre každého niečo. Radikalizujú a polarizujú Američanov viac, ako sa to darí televíznej stanici Fox News.

Francis Fukuyama: Internet je priestor pre lži, aký sme tu nikdy predtým nemali WIN MCNAMEE/GETTY IMAGES 6. január 2021 Washington DC, USA: Podporovatelia Donalda Trumpa nestrávili prehru vo voľbách a vyprovokovaní samotným Trumpom a sociálnymi sieťami zaútočili na Kapitol. Táto scéna sa pokojne na jeseň môže zopakovať.

čítam pozoruhodnú knižnú novinku, ktorú napísala moja bývalá kolegyňa zo Stanfordu, Renée DiResta. Kniha sa volá Invisible Rulers (Neviditeľní vládcovia). Renée patrila k zakladajúcim členom Stanford Internet Observatory (SIO) a veľa rokov sa venovala výskumu dezinformácií na internete. Stanford Internet Observatory bol rozbehnutý pred americkými prezidentskými voľbami v roku 2020 s cieľom hľadať zdroje dezinformácií o voľbách. Keďže väčšina dezinformačného obsahu tohto typu pochádzala od politickej pravice alebo ich zahraničných pomocníkov, republikáni, ktorí v roku 2022 ovládli snemovňu, na SIO zaútočili: Jim Jordan, jeho výbor a ďalší influenceri krajnej pravice ako Matt Taibbi a Michael Schallenberger rozbehli kampaň, ktorej terčom sa okrem SIO stala aj sama Renée DiResta. Obvinili ju aj z účasti na akomsi „sprisahaní“ vlády, ktoré malo cenzurovať konzervatívcov. To je však príbeh, ktorý rozoberiem podrobnejšie inokedy. 

Od roku 2016 a nástupu MAGA republikánov prebieha intenzívna diskusia o tom, prečo sa v Spojených štátoch tak rapídne prehĺbila polarizácia a čo je vlastne hnacou silou Donalda Trumpa a jeho odrody populistického nacionalizmu. Je o tom mnoho možných teórií: globalizácia, ekonomická nerovnosť, politické vyhraňovanie sa na základe vzdelania, rasa, Fox News a podobne. Sociálne siete a internet ako celok sa tiež vždy brali do úvahy, nebolo však jasné, aká dôležitá je táto technológia v porovnaní s ďalšími dostupnými vysvetleniami. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite