Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Budúcnosť Ukrajiny v EÚ, príležitosť pre slovenský biznis

.dávid Bořuta .spoločnosť .spoločnosť

Pre Slovensko je proces obnovy Ukrajiny a príprava jej vstupu do Európskej únie jedinečnou príležitosťou. Vďaka svojej strategickej výhode môže Slovensko ako most medzi EÚ a východnou Európou zohrať v tomto procese kľúčovú úlohu.

Budúcnosť Ukrajiny v EÚ, príležitosť pre slovenský biznis ARTUR WIDAK/GETTY IMAGES 31. máj 2023 Brusel, Belgicko: Predsedníčka europarlamentu Roberta Metsola a ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky na bilborde pred vstupom do europarlamentu. Obnova Ukrajiny bude príležitosťou aj pre Slovensko.

očakávaný vstup Ukrajiny do EÚ a jej obnova po vojnových devastáciách prinášajú Slovensku významné príležitosti na rozvoj ekonomických, infraštruktúrnych a kultúrnych vzťahov. Tu si vysvetlíme, ako môžu slovenské subjekty strategicky prispieť k rekonštrukcii Ukrajiny s využitím poznatkov Centra pre medzinárodné súkromné podnikanie (CIPE) – medzinárodnej neziskovej organizácie, ktorá podporuje demokratizáciu a trhové reformy na celom svete.

S členstvom Ukrajiny v EÚ a NATO sú spojené výhody nielen pre Ukrajinu, ale aj pre susedné regióny v strednej a východnej Európe. Masívne investície do povojnovej obnovy ukrajinskej ekonomiky a návrat miliónov utečencov naštartujú ekonomický rast v celom regióne. Slovensko, ktoré oslavuje 20 rokov v EÚ, môže hrať kľúčovú úlohu v obnove Ukrajiny a podpore jej oživenia. 

Rovnako ako krajiny, ktoré vstúpili do EÚ v roku 2004, Ukrajina môže od členstva očakávať výrazný hospodársky impulz. Slovensko, najmä jeho východné regióny, ktoré sú blízko hraníc s Ukrajinou, môže prirodzene rásť spolu s ňou, profitovať z rekonštrukčných a rozvojových projektov a z posilnených cezhraničných vzťahov podobne, ako to zažili východné regióny krajín vyspelej Európy pred 20 rokmi (napr. Dolné Rakúsko či Burgenland).

môžeme byť brána pre rekonštrukciu Ukrajiny

Slovensko má strategickú výhodu ako most medzi EÚ a Ukrajinou, čo mu umožňuje zohrávať aktívnu úlohu v jej rekonštrukcii. Ako člen Európskej únie a NATO sme v procese obnovy prirodzený partner. Historické a kultúrne väzby medzi Slovenskom a Ukrajinou túto pozíciu posilňujú.

Pre slovenské podniky, najmä tie vo východných regiónoch Prešova a Košíc, rekonštrukcia Ukrajiny prináša značné príležitosti. Prešov a Košice sú ideálne budúce centrá obnovy, ponúkajúce logistickú podporu, rozvoj infraštruktúry a uľahčenie cezhraničného obchodu. Blízkosť k Ukrajine umožňuje bezproblémovú integráciu do dodávateľských reťazcov potrebných na obnovu, čo povedie k významnému hospodárskemu oživeniu a rastu na Slovensku. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite