Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spoveď politického marketéra. Stál v pozadí Babišových úspechov, dnes píše o duši našich národov

.martin Horička .spoločnosť .politika

Meno Mareka Prchala na Slovensku veľmi známe nie je, v Česku sa však stalo symbolom politického marketingu. So všetkým kontroverzným, čo sa s tým v mysliach ľudí spája.

Spoveď politického marketéra. Stál v pozadí Babišových úspechov, dnes píše o duši našich národov MARTIN BAUMANN/TASR 21. október 2017 Praha, Česká republika: Andrej Babiš pobozkal na čelo Mareka Prchala ako poďakovanie za jeho služby strane ANO, ktorá voľby s prehľadom vyhrala.

politické kampane zvykneme vnímať len zvonka ako heslá strán a tváre politikov, ktoré ich zosobňujú. Pod povrchom sa však nachádza druhý svet, pre bežného voliča úplne neznámy, svet marketingových odborníkov a „PR géniov“. Teda celý ekosystém profesionálov starajúcich sa o to, ako politici pôsobia na verejnosti, ako vyzerajú, čo hovoria a kedy to hovoria. Len málo ľuďom z politického marketingu sa podarilo vystúpiť z anonymity a upriamiť na seba pozornosť reflektorov. Marek Prchal je jedným z nich.

Desať rokov pracoval pre Andreja Babiša, ktorého pomohol „stvoriť“. Bol s ním, keď sa stal premiérom, a bol s ním aj vtedy, keď bol nútený odísť do opozície. Ich cesty sa rozišli začiatkom roka 2023. Prchal potom prišiel na Slovensko, kde robil predvolebnú kampaň SaS-ke. A začal písať svoju knihu. Nazval ju bombasticky Duša národa. Viac ako o pozadí Babišových kampaní sa v nej však dozvieme o jej autorovi – o živote politického marketéra. To ju však menej zaujímavou nerobí.

bozk na čelo

Je október 2017. V Česku sa skončili voľby do snemovne, v ktorých Babišove hnutie ANO prevalcovalo celú politickú scénu a získalo 30 percent hlasov. Keď počas volebnej noci na tlačovke ďakoval Babiš svojim spolupracovníkom, najdlhšie sa zastavil pri „Márovi“ Prchalovi. „Náš najväčší guru,“ vyhlásil v návale emócií Babiš a pozval ho na pódium. Tam „Máru“ pred kamerami objal a pobozkal na čelo. „To je on! Génius sociálnych sietí!“ kričal budúci premiér. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite