Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Durov zistil, že hlavou múr neprerazí. Je varovným prstom pre ďalších

.martin Hodás .spoločnosť

Znie to až šialene, že komunikačnú platformu s takmer miliardou používateľov riadi úzky tím pár desiatok ľudí. Ako je to možné? Umožnila to vízia Pavla Durova o absolútnej slobode slova, do ktorej platforma nebude pokiaľ možno nijak zasahovať.

Durov zistil, že hlavou múr neprerazí. Je varovným prstom pre ďalších SITA/AP Photo/Tatan Syuflana Pavel Durov

ako však aj sám Durov zistil, útek z Ruska všetky jeho problémy nevyriešil. Desať rokov sa mu darilo vyhýbať úradom a miestnym zákonom. Sem-tam sa uklonil pod hrozbou vysokej pokuty či zákazu v niektorej z krajín, inak však po väčšinu času zostával neoblomný. Nešlo to však donekonečna.

Durov skončil vo väzbe, pretože jeho platforma nespolupracovala s úradmi na vyšetrovaní ťažkých zločinov. Detailov je stále málo. No bude kľúčové, ako francúzska prokuratúra svoje kroky obháji. Inak sa z kauzy môže stať dvojsečná zbraň, ktorá poslúži dezinfoscéne. Avšak bez ohľadu na to si majitelia sociálnych sietí odnesú cenné ponaučenie.

šifrovaná dilema

Koncept verejného digitálneho priestoru, kde môže byť vypočutý každý hlas, nikto nebude blokovaný alebo inak potláčaný, a ktorý poskytne platformu pre vyjadrenie najrôznejších myšlienok, znie ľúbivo. Ale je tiež naivný a v praxi nefunkčný. Durov hovorí, že nemôžete vyvinúť platformu, ktorá je bezpečná len pre tých dobrých. Bezpečná môže byť len pre všetkých, teda aj pre zločincov. A má pravdu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite