Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dieťa s autizmom, koniec manželstva?

.inge Vagačová .spoločnosť .spoločnosť

Až 80 percent manželstiev s deťmi s autizmom sa rozvádza. Tento mýtus roky koluje v médiách a spôsobuje stres už aj tak vystrašeným rodičom. U nás navyše počuť tvrdenie, že práve muži od rodiny odchádzajú, lebo ťažko prijímajú špeciálne dieťa. Je to tak?

Dieťa s autizmom, koniec manželstva? JONATHANFILSKOV-PHOTOGRAPHY/GETTY IMAGES Ak dieťa s autizmom potrebuje 24-hodinovú starostlivosť, nie je možné sa od neho pohnúť v záujme jeho bezpečnosti, je veľmi náročné až nemožné vymyslieť mu program.

údaj „80 percent“ sa začal používať v USA zdanlivo s dobrým úmyslom: upozorniť verejnosť na ťažkú situáciu rodín s deťmi s autizmom, potrebu podpory a ústretovosti od vzdelávacieho systému. Nedávno som začula toto číslo z televíznej diskusie: odznelo tam, že 80 percent partnerstiev, ktorým sa narodí znevýhodnené dieťa, sa rozpadá.

výzva môže rodinu posilniť

Ako to teda je? Je miera rozvodovosti v rodinách s deťmi s autizmom skutočne taká vysoká? Našťastie sa z rôznych zdrojov javí, že číslo 80 nie je ničím podložené. Isteže, starostlivosť o takéto dieťa vyvoláva stres. Ten spôsobujú výzvy spojené s hľadaním vhodných terapeutických prístupov, možností vzdelávania, zdravotnej starostlivosti, s nedostatočnou či rovno žiadnou podporou okolia. Pripája sa sociálna izolácia,  finančné problémy (lebo jeden z rodičov často musí zostať doma). A tak sa dá ľahko uveriť, že toto všetko speje k rozpadu manželstva.

Ibaže sú manželstvá, partnerstvá, celé rodiny, a podľa všetkého ich vôbec nie je málo, kde sa usilujú zvládať situáciu spoločnými silami a práve láska k dieťaťu, jeho akceptácia a akceptácia všetkého, čo s tým súvisí, ich veľmi posilní. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite