Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Elon Musk nás varoval pred umelou inteligenciou. A možno aj pred sebou samým

.martin Hodás .spoločnosť .spoločnosť

Osobnostný prerod a pokrytectvo excentrického novátora podrýva víziu a budúcnosť jeho prelomových projektov.

Elon Musk nás varoval pred umelou inteligenciou. A možno aj pred sebou samým LEON NEAL/GETTY IMAGES 1. november 2023 Bletchley Park, Veľká Británia: Generálny riaditeľ spoločností SpaceX, X (predtým známej ako Twitter) a Tesla Elon Musk hovorí so zástupcami médií počas prvého dňa samitu o bezpečnosti umelej inteligencie.

vo vzdialenej – a možno ani nie až tak vzdialenej – budúcnosti by sa umelá inteligencia mohla stať „nesmrteľným diktátorom“, pred ktorým nikdy neunikneme. Ak budeme stáť v jej plánoch – nech už budú akékoľvek –, jednoducho môže zničiť celé ľudstvo ako také mravenisko. Súťaž o nadvládu jednotlivých štátov na poli umelej inteligencie pravdepodobne spôsobí 3. svetovú vojnu. AI je totiž nebezpečnejšia ako jadrové zbrane a predstavuje oveľa väčšie riziko než Severná Kórea. Jednoducho povedané, AI bude to najlepšie alebo to najhoršie, čo ľudstvo postretlo.

Viem, sú to skutočne silné tvrdenia. Možno sa preto pýtate, či im naozaj verím. Nie, neverím – až taký skeptik totiž nie som, hoci si viem predstaviť mnohé spôsoby, akými nám môže umelá inteligencia uškodiť.

Vyššie uvedené predstavy o možnej budúcnosti v skutočnosti patria istému Elonovi Muskovi. Miliardárovi a šéfovi firiem Tesla, SpaceX a Neuralink, ale aj dnes už slávneho OpenAI. Pod hlavičkou sociálnej siete X dnes dokonca vyvíja aj vlastnú umelú inteligenciu pre verejné využitie. Takže tá správna otázka znie nasledovne: naozaj tomu verí on?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite