Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rodina Addamsovcov oslavuje šesťdesiatku. Jej autor sa inšpiroval vlastným životom a ženil sa na cintoríne zvierat

.bibiána Kristína Danitová .spoločnosť .fenomén

Poštár stojí pred schránkou, do ktorej chce vložiť listy, no dvierka sa otvoria a ruka vnútri si ich zoberie. Školský zriadenec sa mu zdôverí, že ide za Addamsovcami, pretože ich deti nechodia do školy. V ich dome spoznáva excentrickú, no prívetivú rodinu. To však nie je začiatok príbehu, iba seriálu.

Rodina Addamsovcov oslavuje šesťdesiatku. Jej autor sa inšpiroval vlastným životom a ženil sa na cintoríne zvierat DON CRAVENS/GETTY IMAGES (1) WIKIMEDIA COMMONS/IRVING PENN Ikonická rodina Addamsovcov pred svojím domom v televíznom seriáli z roku 1964.

príbeh ikonickej rodiny Addamsovcov sa nezačal Gomezom ani Morticiou, dokonca ani babičkou Addamsovou. Na počiatku bol Charles Samuel Addams. Tento americký autor komiksov sa narodil dva roky pred vypuknutím prvej svetovej vojny. Rád kreslil, v čom ho podporoval aj jeho otec. Mladý Charles už počas strednej školy kreslil komiksy pre školský časopis. Jeho postavy zvyknú ľudia označovať za desivé a oplývajúce čiernym humorom. Študoval na Pensylvánskej univerzite, kde po ňom neskôr pomenovali budovu krásnych umení, pred ktorou stojí súsošie s rodinou Addamsovcov. Neskôr študoval v New Yorku.

Prvou Addamsovou prácou bolo retušovanie fotografií mŕtvol pre časopis True Detective. Jeho úlohou bolo odstraňovať krv a viditeľné zranenia, sám však bol toho názoru, že „veľa týchto mŕtvol bolo zaujímavejších v stave, v akom pôvodne boli“. V roku 1932 bola v The New Yorker vydaná jeho prvá kresba – skeč umývača okien. Postupne svoje diela uverejňoval v rôznych časopisoch. Prelom prišiel v roku 1938, keď prvýkrát vytvoril postavy známe z Rodiny Addamsovcov. Ich príbehy vychádzali až do jeho smrti. Dočkali sa hneď niekoľkých spracovaní: dvoch hraných a dvoch animovaných seriálov, troch filmov a muzikálu na Broadwayi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite