Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na zatknutie Pavla Durova doplatili peňaženky dezinformátorov. Nepomohlo ani jeho prepustenie

.martin Hodás .spoločnosť

Dôvodom sú kryptomeny a inzercia na Telegrame.

Na zatknutie Pavla Durova doplatili peňaženky dezinformátorov. Nepomohlo ani jeho prepustenie Binance.com Vývin ceny kryptomeny toncoin za uplynulé mesiace

od zatknutia ruského podnikateľa Pavla Durova ubehol mesiac. Francúzski vyšetrovatelia ho zadržali, lebo s nimi nespolupracoval na objasňovaní závažnej trestnej činnosti na jeho digitálnej komunikačnej platforme Telegram. Po pár dňoch vo väzení mu súd vzniesol obvinenie a prepustil ho na kauciu.

Telegram je podhubím slovenskej dezinfoscény a so zatknutím Durova prišlo množstvo obáv o jeho budúcnosť. Dezinformátorom, manipulátorom, extrémistom a iným irelevátom však padol kameň zo srdca, keď počuli, že sa ich hrdina dostal (nie tak úplne) na slobodu.

Veci sa však nevrátili úplne do normálu a po počiatočnom nadšení viacerí dezinformační aktéri cítia dôsledky kauzy aj dnes.

nový zdroj príjmu

Telegram totiž na Slovensku pred pár mesiacmi spustil novú funkciu – reklamy v mobilnej aplikácii. Možno nič svetoborné, poviete si. Avšak Telegram dáva až polovicu príjmov z inzercie administrátorom profilov, na ktorých sa tieto reklamy zobrazujú.

Za ostatné mesiace sa reklamy začali postupne zobrazovať na viacerých telegramových kanáloch na Slovensku. Nejdem ich teraz menovať, nie je to podstatné a aspoň si ušetrím problémy s proruskými kolaborantmi, ktorí sa pre tieto informácie radi vyhrážajú žalobami.

„Kryptomena toncoin je rovnako nápad bratov Durovovcov a s Telegramom je úzko previazaná.“

V skratke však poviem, že na telegramových reklamách dnes (v bližšie nezistenej miere) zarába viacero dezinformačných aktérov na Slovensku – cez jednotlivcov, mnohé alternatívne médiá, až po vládnych politikov.

keď kšeftuješ s Rusmi

Vyplácaní sú špecificky – v málo známej kryptomene toncoin. Príjmy z reklamy môžu administrátori buď reinvestovať do reklamy vlastného telegramového kanála, alebo si ich nechajú vyplatiť v reálnej mene.

A tu narážame na koreň problému. Kryptomena toncoin je rovnako nápad bratov Durovovcov a s Telegramom je úzko previazaná. Keď teda Francúzi zatkli Pavla Durova, trh s kryptomenami na to reagoval. Nemusím dodávať, že nie pozitívne.

Nebolo to tak dávno, čo stál jeden toncoin až sedem eur. V deň zatknutia bola jeho cena stále slušných 6,10 eura. Potom prišiel prepad.

Z tohto prepadu sa toncoin nepozviechal dodnes. Po tom, čo takmer spadol pod štyri eurá za kryptomincu, sa vyšplhal k piatim a tam stagnuje dodnes aj mesiac po Durovovom prepustení.

Hodnota inzercie na Telegrame tak klesla zhruba o 20 %. To nie je málo pre samotný Telegram, ani pre slovenských dezinformátorov. Uvidíme, či sa to v dohľadnej dobe predsa len zmení...

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite