Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Haluškové horizonty a naša bieda

.ján Oravec .spoločnosť .politika

V konsolidačnom balíku vlády je v hre niekoľko miliárd eur. Konsolidácia je účet za naše dlhodobo nezodpovedné hospodárenie. Hrá sa o to, komu bude tento účet vystavený a kto ho zaplatí. Fiškálna konsolidácia je tak učebnicovou prípadovou štúdiou neradostného smerovania krajiny.

Haluškové horizonty a naša bieda DANO VESELSKÝ/TASR 17. september 2024, Bratislava: Šéfovia koaličných strán predstavujú konsolidačný balíček.

jej schvaľovanie – opäť raz narýchlo, bez konzultácií, v skrátenom pripomienkovom konaní – je ukážkou pošliapavania formálnych pravidiel vládnutia. Obsah konsolidačného balíka, teda konkrétne opatrenia na získanie ďalších miliárd do štátneho rozpočtu, zase ukazuje dlhodobú neochotu štátu šetriť na sebe, ale zato nadštandardnú ochotu prenášať náklady svojho narastania na plecia podnikateľov a občanov. A v neposlednom rade, ak by sme fiškálnu konsolidáciu chápali ako bič, prichádza v kontexte, v ktorom absolútne absentujú pozitívne opatrenia, ktoré by zvýšili atraktívnosť tejto krajiny. Z povestného príslovia „cukor a bič“ tak zatiaľ máme možnosť užiť si len ten bič. Forma vládnutia, obsah vládnutia a postavenie krajiny v medzinárodnej konkurencii sú všetko dôležité témy a aj najnovší prípad fiškálnej konsolidácie jasne demonštroval, že naša bieda leží vo všetkých týchto troch oblastiach.

schvaľovanie opäť v zrýchlenom režime

Vždy, keď sa vláda uchýli k použitiu skráteného pripomienkového konania a ide o významné témy, je jasné, že povýšila svoj záujem nad záujem krajiny. Súčasná vláda to za necelý rok svojho vládnutia už urobila veľakrát. Ako upozornilo združenie Via Iuris, zo 42 zákonov schválených od januára do konca júla išlo 25 mimo štandardný legislatívny proces vrátane neslávneho balíka zmien v trestnoprávnej legislatíve. To predstavuje takmer 60 % zo všetkých zákonov. 

Skrátené pripomienkové konanie znamená, že vláda sa rozhodla minimalizovať potenciálne škody, aké by na jej popularite mohla narobiť verejná diskusia, ktorej súčasťou nevyhnutne je aj poukazovanie na negatíva ňou predkladaných návrhov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite