Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Medzinárodný poriadok prichádza o záväzné normy. Demokracie ich strácajú tiež. Nájdeme ich ešte?

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Dramatické dianie vo svete aj neradostný stav vnútri štátov, vrátane tzv. vyspelých demokracií, akoby znovu podporoval názory, že politika je od morálky nielen oddeliteľná, ale že dokonca jej výkon si vyžaduje úplné odhodenie morálnych zábran, prípadne vypracovanie novej, revolučnej morálky.

Medzinárodný poriadok prichádza o záväzné normy. Demokracie ich strácajú tiež. Nájdeme ich ešte? JASMIN MERDAN/GETTY IMAGES Naša dnešná spoločnosť vykazuje príznaky nezdravej horúčkovitej agitácie.

toto platí aj o demokratickej diskusii, ktorá sa síce naďalej chápe ako diskusia rovných s rovnými, ale rezignuje sa v nej na spoločnú pravdu. Pravda sa znova stáva anachronizmom. A spolu s ňou celé ďalšie súvisiace zoznamy „hodnôt“, vier, autorít a prikázaní.

zdravie a choroba 

Keď píšem o podobných témach, spravidla najťažšou úlohou býva pre mňa ponúknuť k opisu nemilého stavu nejaké slová útechy, ktoré by nezneli lacno a falošne, k načrtnutej diagnóze nejaký, hoci aj veľmi všeobecný a neúplný náčrt terapie. Lenže, či sa nám to páči, alebo nie, uspokojivú šancu liečby na úspech podmieňuje správna diagnóza. Preto musíme začať práve ňou. 

Prirovnanie štátnického umenia k lekárskemu bolo tézou antickej politickej filozofie. V tomto zmysle napríklad študoval Thukydides v Dejinách peloponézskej vojny stav spoločnosti, ktorá viedla vojnu a táto vojna sa následne premietla do jej vnútra ako občiansky konflikt. Autor ju opisuje ako spoločnosť v stave horúčkovitého pohybu (kinesis). Nespomínam to náhodou, ale aj preto, že práve naša dnešná spoločnosť vykazuje príznaky nezdravej horúčkovitej agitácie. Moderná politická veda sa však spravidla vyhýba termínom zdravia a chorobného stavu do tej miery, do akej zo svojho bádania vylúčila vyslovovanie „hodnotových súdov“, a teda aj otázku dobrého politického zriadenia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite