Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Smajlíkom chcel jeho vynálezca zvýšiť klesajúcu morálku zamestnancov. Vytvoril celosvetový symbol šťastia

.bibiána Kristína Danitová .spoločnosť

Kým dieťa sa usmieva skoro stále, dospelý človek tak urobí denne približne 20-krát. Smiech má pritom množstvo benefitov pre náš život. Pripomína nám to i Svetový deň úsmevu. Aj malé pozdvihnutie kútikov úst zlepší náladu vám a vášmu okoliu.

Smajlíkom chcel jeho vynálezca zvýšiť klesajúcu morálku zamestnancov. Vytvoril celosvetový symbol šťastia pexels.com

úsmev je symbolom šťastia, pohody, a teda základným kameňom spokojného života. Nie nadarmo sa hovorí o benefitoch usmievania sa a smiechu. Vyplavujú sa pri nich endorfíny a serotonín, ktoré sú zodpovedné nielen za našu dobrú náladu, ale aj za zníženie krvného tlaku a úrovne stresu.

Minúta úprimného smiechu sa vyrovná až 40 minútam relaxácie a prináša rovnaké benefity – odbúrava fyzické i psychické napätie. Aj preto sa hovorí, že štvrťhodina smiechu predlžuje život až o dva dni. Sčasti za to môže aj to, že nám pomáha posilňovať a budovať lepšie vzťahy s okolím, pretože zlepšuje prvý dojem a ďalšiu komunikáciu. To sa odzrkadľuje na našej duševnej pohode, pretože ľudia sú od prírody tvory spoločenské. Vedel o tom aj Harvey Ball, ktorý vymyslel smajlíka – grafický symbol usmiatej tváre. Ten sa stal univerzálnym kódom na vyjadrenie radosti a dobrej nálady, ktorému rozumie celý svet.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite