Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Viac ako polovica Európanov má skúsenosť so syndrómom vyhorenia. V akom stave je duševné zdravie Slovákov?

.bibiána Kristína Danitová .spoločnosť

Témou tohtoročného Svetového dňa duševného zdravia je prepojenie psychického zdravia s prácou. V práci trávime veľmi veľa času, a preto má toto prostredie veľký vplyv na našu psychiku. Podľa prieskumu platformy Ksebe štyria z desiatich ľudí pociťujú najviac stresu alebo úzkosti kvôli zamestnaniu alebo škole.

Viac ako polovica Európanov má skúsenosť so syndrómom vyhorenia. V akom stave je duševné zdravie Slovákov? freepik.com

svetová federácia za duševné zdravie a iné zdravotnícke organizácie a združenia chcú otvoriť diskusiu o zdravom a bezpečnom pracovnom prostredí, ako aj o dôležitosti rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom.  

Zamestnanie nám môže poskytovať okrem zárobku aj možnosť sebarealizácie, plnenie si kariérnych cieľov alebo pocit spolupatričnosti k istej skupine. Na druhej strane nezdravé pracovné prostredie môže byť príčinou zhoršeného duševného zdravia, môže nám spôsobovať úzkosti či pretrvávajúci pocit nepohody.  

Čoraz častejšie sa v súvislosti so zamestnaním spomína syndróm vyhorenia. Európske štatistiky hovoria jasne, až 55 % obyvateľov má skúsenosť s niektorým zo štádií tohto psychického ochorenia. To sa prejavuje vyčerpanosťou, stratou motivácie, frustráciou, čo vedie k zhoršeniu vzťahov s kolegami aj rodinou, strate záujmu o samého seba. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite