Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lovci hurikánov: Ako sa 20 ľudí v lietadle vrhá do stredu najväčších búrok, aby zachraňovali ľudské životy

.juraj Petrovič .spoločnosť .fenomén

Sedíte v lietadle a trasie vami tak, že ak by to bol bežný civilný let, polovica ľudí by vrieskala od hrôzy a druhá by sa tichou modlitbou a SMS správami lúčila so životom a svojimi blízkymi. Toto ale nie je bežný let. Ani bežné lietadlo. Stroj Miss Piggy, pomenovaný po postavičke z The Muppet Show, sa práve chystá vletieť do najhoršieho počasia, aké môže pilota na oblohe stretnúť, do búrky, ktorej sa každý civilný pilot obrovským oblúkom vyhne. Cieľom Miss Piggy je oko hurikánu.

Lovci hurikánov: Ako sa 20 ľudí v lietadle vrhá do stredu najväčších búrok, aby zachraňovali ľudské životy JONATHAN SHANNON/NOAA Miss Piggy – lietadlo Národného úradu pre oceán a atmosféru Lockheed WP-3D Orion štartuje z Lakelandu na Floride.

ak chceme pochopiť, aká nebezpečná je misia Miss Piggy, musíme si najprv krátko vysvetliť, ako vzniká hurikán. V prvom rade k jeho menu. Pojmom hurikán označujeme tropické búrky v Atlantickom oceáne, pre rovnaký fenomén v Pacifiku sa vžil pojem tajfún. Oboje ale znamená rovnako nebezpečnú a rovnako prebiehajúcu búrku.

Veľmi zjednodušene, hurikán je silná tlaková níž, tropická búrka, ktorá sa v priaznivých podmienkach uzavrie a začne rýchlo rotovať okolo stredu, ktorým z vysokých vrstiev atmosféry prúdi k povrchu Zeme či oceánu studený vzduch. Okolo stredu nazývaného oko naopak stúpa vlhký a teplý vzduch, z ktorého vznikajú mohutné dažďové zrážky. Vietor v hurikáne môže dosahovať pri najvyššej kategórii 5 rýchlosť viac ako 252 kilometrov za hodinu. Takémuto vetru odolajú len skutočne pevné štruktúry, všetko ostatné podľahne totálnej skaze. Najsilnejší vietor a zrážky sú na hrane oka hurikánu. Toto je oblasť, ktorá, ak sa pohybuje po zemi, spôsobuje najväčšie škody.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite