Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Magorovi k osemdesiatke

.peter Markovski .spoločnosť .osobnosť

V septembri by oslávil svoje osemdesiate narodeniny kunsthistorik, manažér kultovej undergroundovej kapely The Plastic People of the Universe a hlavne básnik a väzeň svedomia Ivan Martin Jirous, zvaný Magor.

Magorovi k osemdesiatke ABBÉ LIBANSKÝ Ivan Martin Jirous alias Magor bol básnik a predstaviteľ československého undergroundu.

keď tento rodák z Humpolca nastupoval ako študent kunsthistórie na Karlovu univerzitu v Prahe, nič nenasvedčovalo tomu, že by sa z neho o pár rokov neskôr mal stať guru, teoretik, organizátor a vedúca osobnosť českého undergroundu, začo ho komunistický režim odsúdil a posadil do väzenia, kde si v etapách odsedel takmer osem a pol roka. 

V roku 1967 sa Jirous ako tichý študent s kamarátmi vybral na koncert pražskej skupiny The Primitives Group, ktorá sa už vtedy vymykala spomedzi bigbítových kapiel nielen v Prahe, ale aj v celom Československu. „Primitívi“ za svoju krátku existenciu nenahrali ani tón z vlastnej tvorby, ich repertoár tvorili skladby prevzaté od kapiel britského a amerického psychedelického undergroundu ako The Jimi Hendrix Experience, Count Five, Blues Magoos, The Doors, Grateful Dead, The Fugs alebo The Mothers of Invention. Takýto repertoár bol však v Československu viac ako unikátny, a aby toho nebolo málo, The Primitives Group pod vedením ich manažéra Evžena Fialu a jeho otca „Toscaniho“ svoje vystúpenia štylizovali ako happeningy, používali kostýmy, muzikanti hrali s nalíčenými tvárami, na scéne horeli v stojanových popolníkoch reálne ohne. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite