Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Priamo z Bruselu pre .týždeň: Unavení európski lídri do noci sedeli nad otázkou migrácie, ale aj Ukrajinou

.marco Németh .spoločnosť

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok v Bruseli predstavil lídrom Európskej únie svoj víťazný plán. Ide o súbor 5 bodov, pomocou ktorých mieni vojnu vyhrať „nie neskôr ako budúci rok“.​

Priamo z Bruselu pre .týždeň: Unavení európski lídri do noci sedeli nad otázkou migrácie, ale aj Ukrajinou SITA/AP Photo/Omar Havana Volodymyr Zelenskyj na samite v Bruseli, 17. 10. 2024

tieto ambiciózne ciele však nepresvedčili každého lídra na Európskej rade. Maďarský premiér Viktor Orbán pred samotným stretnutím povedal, že plán, ktorý bol predostretý, „je viac ako desivý“. Vyjadril presvedčenie, že namiesto posielania ďalších zbraní na Ukrajinu je potrebné prímerie a mierové rokovania. Ako si však konkrétne toto prímerie predstavuje, nepovedal. 

„Dnes budem v mene celej Európskej únie naďalej naliehať na nemeckého  kancelára, francúzskeho prezidenta, aby čo najskôr začali rokovania s Rusmi s cieľom nájsť východisko z tejto situácie,“ uviedol na svojom facebooku ešte pred konaním Rady.

Samotná interakcia medzi lídrom Maďarska a Ukrajiny ostala len v rovine pozdravu. „Pozdravili sme sa, aj to je niečo,” povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii po stretnutí predsedov vlád a hláv štátov. Celková atmosféra na štvrtkovom stretnutí lídrov bola však podľa našich informácií „dobrá“. 

nemenný slovenský postoj, realita je však iná 

Slovenský premiér Robert Fico do Bruselu priletel s delegáciou o deň neskôr, ako bolo naplánované, nezúčastnil sa teda prvého zasadnutia členských krajín EÚ a Perzského zálivu. Ešte v stredu však na Výbore Národnej rady SR pre európske záležitosti uviedol, že jeho strana je proti vstupu Ukrajiny do NATO, znamenalo by to začiatok tretej svetovej vojny. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite