Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ambrela Development Forum 2024 aj o nástrahách zimy počas vojny na Ukrajine

.redakcia .spoločnosť

Slovenská platforma rozvojových organizácií – Ambrela minulý týždeň privítala v Bratislave vyše 250 medzinárodných expertiek a expertov na rozvoj z dvoch desiatok krajín, aby na medzinárodnej konferencii ‘Ambrela Development Forum (ADF) – Building Bridges, Building Solutions’ spoločne rozprávali o aktuálnych humanitárnych výzvach vo svete i v bezprostrednom susedstve Slovenska s cieľom zlepšiť spoluprácu. Najčastejšie sa skloňovala Ukrajina a prichádzajúca zima.

Ambrela Development Forum 2024 aj o nástrahách zimy počas vojny na Ukrajine archív Ambrely

tretí ročník Ambrela Development Forum s podtitulom ‘Building Bridges, Building Solutions‘ a pod taktovkou slovenskej platformy Ambrela sa uskutočnil vo štvrtok 10. októbra v Moyzesovej sieni FiF UK v Bratislave. Reagoval na aktuálne globálne výzvy štyrmi panelovými diskusiami, štyrmi deep talk okrúhlymi stolmi, piatimi workshopmi a dvoma výstavami, v rámci ktorých vyše dvestopäťdesiat zúčastnených z dvadsiatich piatich krajín sveta hľadalo spoločné riešenia, ako aj odporúčania pre sektor humanitárnej pomoci, rozvojovej spolupráce a výchovy ku globálnemu občianstvu. „Bol to výborný priestor na prepojenie komunít odborníčok a odborníkov z občianskeho sektora. V našom regióne neexistuje podobné podujatie ako ADF, ktoré spája rôznorodú škálu zainteresovaných strán – vrátane vládnych úradníkov a úradníčok, lídrov a líderiek občianskej spoločnosti, medzinárodných organizácií, univerzít aj zástupcov a zástupkyne súkromného sektora – s cieľom podporiť vzájomnú spoluprácu, prispieť návrhmi k zmierneniu aktuálnych svetových kríz a umožniť občianskej spoločnosti prezentovať svoje postoje,“ uviedol výkonný tajomník slovenskej platformy Ambrela Daniel Kaba.

archív Ambrely

„Nakoľko ničivé dosahy ruskej agresie za hranicami Slovenska naďalej pokračujú, nikoho neprekvapí, že až tri expertné diskusie boli venované podpore Ukrajiny a jej obnove po skončení vojny. Najviac sa počas našej konferencie skloňovala prichádzajúca tuhá zima, už tretia v období vojny na Ukrajine,“ upozornil Kaba. V programe ADF 2024 sa však nezabudlo ani na výzvy pri poskytovaní humanitárnej pomoci núdznym počas prebiehajúceho konfliktu v Gaze; svoje miesto mala aj diskusia o vplyve klimatickej krízy na potravinovú neistotu v regióne východnej Afriky. No a prítomní mali tiež výraznú potrebu hovoriť o zmenšujúcom sa priestore pre slobodné pôsobenie občianskej spoločnosti v Európe.

archív Ambrely

Na konferencii ADF 2024 v Bratislave vystúpili významné osobnosti a expertní diskutujúci v oblasti rozvoja a medzinárodných vzťahov, ako napríklad: veľvyslankyňa EÚ na Ukrajine, Katarína Mathernová; zástupca ministra zahraničia ČR, Jan Marian; štátny tajomník MZVaEZ SR, Rastislav Chovanec; veľvyslanec Ukrajiny v SR, Myroslav Kastran; vedúca zastúpenia Európskej investičnej banky EIB na Slovensku, Zuzana Kaparová; vedúci ZEK na Slovensku, Vladimír Šucha; John F. Wain z Ukraine Shelter Cluster; riaditeľka VOICE, Maria Groenewald, delegácia z nórskej platformy ForUM a mnohí ďalší. Viac informácií o priebehu ADF možno nájsť na webe: https://developmentforum.ambrela.org.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite