Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Priamo z Bruselu pre .týždeň: Finančná injekcia pre Ukrajinu — Zmrazené ruské aktíva ako dvojsečná zbraň

.marco Németh .spoločnosť

V septembri Európska komisia potvrdila poskytnutie pôžičky EÚ pre Ukrajinu vo výške 35 miliárd eur ako súčasť väčšieho úsilia krajín G7 podporiť Ukrajinu. Úverom sa tento týždeň v Štrasburgu zaoberal aj Európsky parlament.

Priamo z Bruselu pre .týždeň: Finančná injekcia pre Ukrajinu — Zmrazené ruské aktíva ako dvojsečná zbraň sita/AP Photo/Jean-Francois Badias

ten hneď na začiatku zasadnutia v utorok odhlasoval pôžičku EÚ pre Ukrajinu vo výške až 35 miliárd eur, ktorá má byť splatená zo zisku zo zmrazených ruských aktív. Ide o plán Európskej únie a skupiny G7, ktoré chcú takto pomôcť obnove Ukrajiny a jej obrane proti Rusku.

Celková výška pomoci má byť až do 45 miliárd eur. Ak sa k plánu pridajú aj Spojené štáty, tak sa európska časť pôžičky má znížiť. Dôležité je, že nejde o priamu pôžičku z rozpočtu EÚ, ale z výnosov zo zmrazeného ruského štátneho majetku, ktorý sa v bankách v západnej Európe nachádza celkovo až vo výške 250 miliárd eur. Tieto peniaze boli zablokované po invázii Ruska na Ukrajinu vo februári 2022. 

„My sa budeme snažiť, aby sme v Európskej únii držali tú líniu, že sme stále za podporu Ukrajiny do takej miery, dokedy to Ukrajina bude chcieť,“ povedala k tomu europoslankyňa Lucia Yar z frakcie Renew Europe/ Progresívne Slovensko pre .týždeň. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite