Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Francis Fukuyama: Kríza dôvery v USA

.francis Fukuyama .spoločnosť .spoločnosť

Veľa sa špekuluje o tom, ako by vyzeralo druhé funkčné obdobie Donalda Trumpa v Bielom dome. Veľa „normálnych“ republikánov, teda takých, ktorí nepodporujú tábor MAGA, tvrdí, že nie až tak zle.

Francis Fukuyama: Kríza dôvery v USA DUSTIN FRANZ FOR THE WASHINGTON POST/GETTY IMAGES 23. september 2024, Indiana, USA: Predvolebná kampaň. Donald Trump so svojím hnutím MAGA dotlačil nedôveru spoločnosti najmä voči vláde na patologickú úroveň.

argumentujú, že Donald Trump hovorí šialené veci, ale počas svojho prvého prezidentského obdobia veľa zo svojich plánov nerealizoval. Z toho usudzujú, že ani počas druhého funkčného obdobia, ak by bol zvolený, by sa mu to nepodarilo.

Je mnoho dôvodov nazdávať sa, že to nie je pravda. Tie dôvody súvisia so spôsobom, akým Republikánska strana plánuje obsadiť posty v novej administratíve. No je tu aj hlbší faktor: škoda, ktorú tento vyšinutý človek Spojeným štátom americkým spôsobil, je už teraz hotová vec a bude našu krajinu ťažiť ešte roky – bez ohľadu na to, kto zvíťazí v nadchádzajúcich prezidentských voľbách. Trumpovi sa totiž podarilo podkopať historicky vysoký stupeň spoločenskej dôvery v Amerike: jednak vertikálnu dôveru občanov vo vládu, a jednak horizontálnu dôveru ľudí medzi sebou.

Vo svojej knihe z roku 1996 nazvanej Dôvera: Spoločenské cnosti a vytváranie prosperity (Trust: The Social Virtues and the Creation of Prosperity) som Spojené štáty americké charakterizoval ako spoločnosť s vysokým stupňom dôvery. Takýto pohľad má dlhý rodokmeň. Alexis de Tocqueville vo svojom legendárnom diele O demokracii v Amerike spomína americké „umenie združovania“ a dodáva, že Američania majú mimoriadnu schopnosť dobrovoľne sa organizovať. V jeho rodnom Francúzsku, poznamenal, nie je možné presvedčiť desať ľudí, aby pracovali na spoločnom projekte, ale že v USA to nie je problém. Max Weber si v eseji, ktorú napísal po návšteve USA koncom 19. storočia, povšimol stretnutie s podnikateľom, ktorý mu vysvetlil, ako mu aj cudzí ľudia vedia ľahko dôverovať vďaka náboženstvu, ktoré má s nimi spoločné.

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite