Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bez vzniku Československa by dnes Slovensko neexistovalo

.hana Chorvátová .spoločnosť .história

Je to pravda a v našom verejnom priestore to treba stále pripomínať a zdôrazňovať. Slovensko by neexistovalo nebyť tzv. prvej Československej republiky, ktorá trvala od októbra roku 1918 do podpísania Mníchovskej dohody 30. septembra v roku 1938.

Bez vzniku Československa by dnes Slovensko neexistovalo BETTMANN/GETTY IMAGES Október 1918 Filadelfia, USA: T. G. Masaryk a ďalší zástupcovia zúčastnených národov podpísali Deklaráciu spoločných cieľov nezávislých stredoeurópskych národov.

tých necelých dvadsať rokov bolo pre ľudí hovoriacich slovenským jazykom zásadným zlomom v mnohých smeroch. V otázke identity, pretože počas prvej republiky dobiehala aj slovakizácia slovensky hovoriaceho obyvateľstva. Vo vzdelávacej oblasti vtedy nastal rozvoj základných i stredných škôl, a tiež aj univerzity. V kultúre došlo k nebývalému rozmachu. A prišiel vznik a rozvoj nielen dôležitých pamäťových inštitúcií, ako múzeá, ale rozvinula sa aj divadelná scéna. 

Toto je podstatné, a aj tak sa dnes s prvou Československou republikou v mnohých textoch spája len kusé konštatovanie, ako traja páni T. G. Masaryk, M. R. Štefánik a E. Beneš vytvorili spoločný štát Čechov a Slovákov, a nasleduje dôvetok, že údajne nová republika nenaplnila očakávania Slovákov. Dokonca sa začínajú objavovať aj úvahy od historikov pôsobiacich v Matici slovenskej, že Uhorsko rešpektovalo Slovákov ako národ, pričom Československá republika slovenský národ neuznávala, lebo poznala len národ československý.

problém čechoslovakizmu

No pozor, čechoslovakizmus je potrebné vidieť v kontexte roku 1918. Podľa historika Michala Kopečka bol termín čechoslovakizmus zukunftsträchtig, to znamená projektívny. Patril medzi pojmy, ktoré sú len akčné a oznamujú iba to, že v dobe, keď sa utvárali a presadzovali, nemali „skúsenostný obsah“. Boli teda orientované do budúcna, naznačovali nejaký politicko-sociálny projekt. Zároveň je všeobecne známe, že jedine spojenie Čechov a Slovákov do jedného celku mohlo umožniť vznik numericky kvalifikovanej väčšiny – štátotvorného národa v počte 8 760 937 osôb. Slovensky hovoriace obyvateľstvo tvorilo k sčítaniu v roku 1921 len 1 942 059 osôb, zato nemecky hovoriace obyvateľstvo pozostávalo z 3 123 568 osôb. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite