Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň v Štrasburgu: Rozpadá sa koalícia von der Leyen?

.marco Németh .spoločnosť

Európske centrum diania sa tento týždeň, rovnako ako 12-krát do roka, presunulo do francúzskeho Štrasburgu, kam sa premiestnili tisícky zamestnancov parlamentu a novinári. Na tejto plenárnej schôdzi dominovali hlavne témy ďalšej pomoci Ukrajine, budúcoročný európsky rozpočet, interrupčná politika v Poľsku, ale aj pomaly sa blížiace híringy, vypočúvanie navrhnutých členov do Európskej komisie. .týždeň vám priamo z centra diania prináša prehľad toho najdôležitejšieho.

.týždeň v Štrasburgu: Rozpadá sa koalícia von der Leyen? SITA/AP Photo/Armin Durgut

pokračujúca pomoc Ukrajine, avšak s možnými rizikami

Parlament s veľkou podporou, a to až s 518 hlasmi za, hneď v utorok odhlasoval Ukrajine pôžičku krytú ruskými aktívami do 35 miliárd eur. Ide o úver, ku ktorému sa majú pridať viacerí väčší hráči, pričom sa najviac čaká práve na konečné rozhodnutie Spojených štátov, ktoré majú vykryť veľkú časť pôžičky. Tým sa však nepáči váhavosť členských krajín EÚ, ktoré sa nedokážu zhodnúť, keďže Maďarsko – ako vždy – blokuje zmenu fungovania a hlavne doby trvania uvalených sankcií. 

Čo sa týka samotnej pôžičky, samo o sebe ide o kontroverzný návrh, keďže sa viacerí obávajú možných žalôb zo strany Ruska po skončení vojny.

Bizarnosťou pred samotným hlasovaním bol však postoj slovenských europoslancov, konkrétne nezaradeného Branislava Ondruša zvoleného za Hlas-SD, ktorý pár minút pred hlasovaním veľmi jasne stál za svojím názorom podporiť a hlasovať za samotný návrh. „Áno, ja budem hlasovať za túto pôžičku, pretože ju vnímam ako príležitosť na investíciu do civilnej infraštruktúry v rámci Ukrajiny,“ odôvodňoval Ondruš svoje rozhodnutie ešte pred hlasovaním. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite