absolútnou nevyhnutnosťou pre každý pivovar je voda. V prvom rade je, popri jačmeni a chmeli, jednou z troch základných surovín potrebných na výrobu piva. Navyše sa používa ako pomocné médium vo viacerých pivovarníckych procesoch, napríklad pri varení či chladení.
Voda tak spája pivovar s miestom jeho pôsobenia. Chmeľ a jačmeň sa dajú doviesť, ale ak má pivovar zdroj dobrej vody, práve ňou sa môže odlíšiť od konkurencie. Príkladom môže byť mäkká voda z vlastných studní plzenského pivovaru, ktorá je spoluzodpovedná za jemnú chuť plzenského piva. Alebo naopak, tvrdá voda zo sadrovcového podložia, ktorá založila úspech piva ale z anglického mesta Burton upon Trent.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.