Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bohatstvo škandálov a tmavý stout. Príbeh svetoznámeho írskeho piva Guinness

.vladimír Marko .spoločnosť .spoločnosť

Bol to rod, ktorý po sedem generácií ovplyvňoval ekonomickú, spoločenskú a politickú situáciu v Írsku a vo Veľkej Británii. S ich menom sa spája bohatstvo, úspech aj škandály. Ale hlavne tmavý stout.

Bohatstvo škandálov a tmavý stout. Príbeh svetoznámeho írskeho piva Guinness MARY EVANS PICTURE LIBRARY/PROFIMEDIA Pracovníci dublinského pivovaru Arthur Guinness, Son & Co., Ltd. kontrolujú vzorky chmelu. Ilustrácia je z knihy Praktický ob- chodník, rok 1905.

absolútnou nevyhnutnosťou pre každý pivovar je voda. V prvom rade je, popri jačmeni a chmeli, jednou z troch základných surovín potrebných na výrobu piva. Navyše sa používa ako pomocné médium vo viacerých pivovarníckych procesoch, napríklad pri varení či chladení. 

Voda tak spája pivovar s miestom jeho pôsobenia. Chmeľ a jačmeň sa dajú doviesť, ale ak má pivovar zdroj dobrej vody, práve ňou sa môže odlíšiť od konkurencie. Príkladom môže byť mäkká voda z vlastných studní plzenského pivovaru, ktorá je spoluzodpovedná za jemnú chuť plzenského piva. Alebo naopak, tvrdá voda zo sadrovcového podložia, ktorá založila úspech piva ale z anglického mesta Burton upon Trent. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite