Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň vyhlásil antiosobnosti sveta za rok 2022

.redakcia .spoločnosť

Hlavnou antiosobnosťou sveta za rok 2022 podľa .týždňa je Vladimir Putin. Antiosobnosťami roka 2022 sú aj Viktor Orbán, Elon Musk a Si Ťin-pching.

.týždeň vyhlásil antiosobnosti sveta za rok 2022 CONTRIBUTOR/GETTY IMAGES 30. september 2022 Moskva, Rusko: Prezident Vladimir Putin po podpise anexie území Ukrajiny s ich separatistickými lídrami.

vladimir Putin

Za antiosobnosť roka vyhlasuje .týždeň Vladimira Putina. Muž, ktorý prišiel po Borisovi Jeľcinovi ako záchranca Ruska, bol záchrancom Jeľcinovej rodiny, starých kágebákov a aparátčikov. Nastolil istý mocenský poriadok a potom – z peňazí za náhle drahšiu ropu – prilepšil aj Rusom, ktorí v 90. rokoch zle znášali chaos ekonomickej transformácie. Aký bol vtedy, taký zostal: Imperialista, milovník sovietskeho poriadku a revizionista, ktorý rešpektuje len silu. Mnohí na Západe tomu dlho odmietali veriť, no rok 2022 ich usvedčil z omylu. 

Vlani ukončil .týždeň jeho decembrový portrét antiosobnosti vetou: „Zdá sa, že ešte jeden darček medzinárodnému spoločenstvu si Putin schováva na čas po Novom roku.“ A vo februári prišla invázia na Ukrajinu. Pokus o dobytie Kyjeva a výmenu vlády nevyšiel, Rusi sa museli stiahnuť. V uskutočnení pôvodných cieľov vojny a v pokračovaní ďalej na západ – aj k nám – zabránila Putinovi najmä statočnosť Volodymyra Zelenského a členov ukrajinskej vlády, hrdinstvo ukrajinskej armády a pomoc zo zahraničia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite