autorom citovanej zmienky je Richard Ligon, anglický rojalistický utečenec, ktorý prišiel na Barbados skúsiť šťastie po tom, ako prišiel o majetok v anglickej občianskej vojne v polovici 17. storočia. Podľa oficiálnej definície je rum destilát získaný z fermentovanej melasy alebo čerstvej šťavy cukrovej trstiny. Základnou surovinou pre výrobu rumu je teda cukrová trstina, latinsky Saccharum officinarum. Preto ak chceme pochopiť históriu rumu, musíme sa najskôr chvíľu venovať tejto rastline.
trstina
Trstina pochádza pôvodne z Novej Guinei a Číny, odkiaľ sa okolo roku 3000 pred naším letopočtom dostala do Indie, odtiaľ sú aj prvé zmienky o výrobe cukru. Z Indie ju preniesli arabskí cestovatelia ďalej na západ do svojich kalifátov. No a odtiaľ priviezli cukor a cukrovú trstinu do Európy križiaci vracajúci sa zo svojich výprav. Rastlina potrebuje pre svoj rast teploty okolo 30 °C, pestuje sa preto hlavne v tropických a subtropických oblastiach. V kontinentálnej Európe nemala veľkú šancu na prežitie. Ako prví ju preto začali v Európe pestovať Portugalci, a to na Madeire, a Španieli na Kanárskych ostrovoch. Madeira sa dokonca stala v druhej polovici 15. storočia hlavným dodávateľom cukru v Európe.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.